23 Αύγουστος 2013, 12:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:11

Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτας. Από τον Πόντο στην Ελλάδα

  • Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτας. Από τον Πόντο στην Ελλάδα

Το 1964 μεταφέρθηκε από τον Πόντο με μυθιστορηματικό τρόπο η αυθεντική εικόνα της ιστορικής μονής Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτας.

Το 1968 έγινε η ανιστόρηση της μονής πάνω σε ένα λόφο στα ΒΑ του χωριού που δεσπόζει όλης της περιοχής. Το γεγονός αυτό έκανε γνωστό το Ροδοχώρι σε ολόκληρο το πανελλήνιο.

Τα μέλη του δασικού συνεταιρισμού που παραχώρησαν το μέρος (300 στρ. περίπου) οι κάτοικοι του χωριού από την ιδιοκτησία τους, οι επικεφαλής του σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτας» και άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι δούλεψαν σκληρά και εντατικά για να στηθεί το μοναστήρι και να αποκτήσει τεράστια φήμη και να γίνει κέντρο προσκυνήματος των απανταχού ποντίων και όχι μονό

Τα επίσημα εγκαίνεια της Ι.Μονής έγιναν στις 16 Ιουνίου 1978,χοροστατούντος του Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, Καλλίνικου.

Το 1983 διαδέχεται τον Χαράλαμπο Κιαγχίδη στην προεδρία ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Κυριακίδης με σημαντική προσφορά για 14 χρόνια.

Ακολουθεί ο εκδότης Αναστάσιος Κυριακίδης, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη ώθηση στο πνευματικό και ερευνητικό κέντρο, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2000 μέχρι και σήμερα πρόεδρος είναι ο Αριστείδης Κυριακίδης.

Στο Ροδοχώρι Ναούσης παράλληλα με το Ναό λειτουργεί τριώροφος ξενώνας, στον οποίο υπάρχει χώρος για πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και το ένα μέρος της βιβλιοθήκης.

Στο Ροδοχώρι φυλάσσονται και τα κειμήλια, όπως η εικόνα του Αγίου Γεωργίου, δυο μαρμάρινα περιστύλια από το Ιερό Βήμα της Μονής καθώς και λείψανα πέντε αγίων.

Επίσης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο φυλάσσονται τα ιερά οστά των Ιερομονάχων της παλιάς Μονής του Αγίου Γεωργίου στον Πόντο.

Πηγή: rodochoritis.blogspot.com