16 Μάρτιος 2016, 15:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάρτιος 2016, 13:59

Μικρή χαλάρωση στα capital controls – Τι ισχύει για καταθέσεις, δάνεια, λογαριασμούς

  • Μικρή χαλάρωση στα capital controls – Τι ισχύει για καταθέσεις, δάνεια, λογαριασμούς
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Το «σπάσιμο» των προθεσμιακών καταθέσεων και τη δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής του 50% του ανεξόφλητου υπολοίπου δανείου, σε περιπτώσεις εκποίησης του ενυπόθηκου ακινήτου, δίνει στους πελάτες των τραπεζών απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Πρόκειται για μια μικρή χαλάρωση στα capital controls.

Συγκεκριμένα, για την πρόωρη εξόφληση δανείων εξαιρούνται των περιορισμών: α) η αποπληρωμή με μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό, β) η αποπληρωμή μέσω χορήγησης νέου δανείου, με σκοπό την αναδιάρθρωση, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό του νέου δανείου είναι ίσο τουλάχιστον με το ποσό του ανεξόφλητου κεφαλαίου του αρχικού δανείου, και γ) η αποπληρωμή στεγαστικού δανείου με σκοπό την πώληση του ακινήτου το οποίο, προς εξασφάλιση του δανείου, βαρύνεται με εμπράγματη ασφάλεια.

Παράλληλα, με τη νέα χαλάρωση των capital controls διπλασιάζεται στα 1.000 ευρώ, από 500 ευρώ που ήταν έως σήμερα, το όριο της μεταφοράς χρημάτων από την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Επίσης, για τους επιτηδευματίες αυξάνεται το όριο συναλλαγών που διεκπεραιώνεται απευθείας από τα τραπεζικά ιδρύματα χωρίς την απαραίτητη έγκριση της Ειδικής Επιτροπής στα 10.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα λογαριασμών αυτό επιτρέπεται:

  1. Για την εξυπηρέτηση νομικών προσώπων, ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι έως σήμερα δεν είχαν κανέναν λογαριασμό σε καμία τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.
  2. Πλέον θα επιτρέπεται η μεταφορά του λογαριασμού διαχείρισης μισθοδοσίας του οποιουδήποτε εργοδότη από το ένα πιστωτικό ίδρυμα στο άλλο, υπό την προϋπόθεση ότι ο εργοδότης στο δεύτερο πιστωτικό ίδρυμα (δηλαδή εκεί που μεταφέρει το λογαριασμό μισθοδοσίας) τηρεί ήδη λογαριασμό. Στην περίπτωση αυτή, οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα ανάληψης μετρητών από το ένα εκ των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων, εκτός και αν διέθεταν ήδη λογαριασμούς και στις δύο τράπεζες.
  3. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές διαθέτουν το δικαίωμα να ανοίγουν λογαριασμό κατάθεσης ή όψεως και να προσθέτουν συνδικαιούχο στο λογαριασμό που ήδη έχουν, εφόσον ο τόπος σπουδών είναι διαφορετικός από τον μέχρι τώρα τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, και υπό την προϋπόθεση ότι δεν είχαν μέχρι σήμερα άλλο λογαριασμό.