16 Μάρτιος 2016, 09:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάρτιος 2016, 09:24

Οι τράπεζες θα πρέπει να δημοσιοποιούν δαπάνες προς ΜΜΕ

  • Στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες των βουλευτών

Εγκρίθηκε χθες επί της αρχής στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο, με το οποίο (μεταξύ άλλων) θεσμοθετείται ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα οφείλουν πλέον να δημοσιοποιούν τις διαφημιστικές τους δαπάνες προς τα ΜΜΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣOΚ-ΔΗΜΑΡ), το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ ψήφισαν «υπέρ». Καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το άρθρο 6 του εν λόγω νομοσχεδίου, «όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν έδρα την Ελλάδα, καθώς και τα υποκαταστήματα τους που λειτουργούν στην αλλοδαπή, εκτός αν έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή του νόμου 4261/2014, υποχρεούνται να δημοσιεύουν ετησίως και σε ενοποιημένη βάση πληροφορίες για όλες τις πληρωμές που έγιναν εντός της οικείας οικονομικής χρήσης, ιδίως πληρωμές για λόγους διαφήμισης, προβολής ή προώθησης συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών λόγω χορηγιών κάθε είδους».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας υπογράμμισε ότι «Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις βελτιώνουν συνολικά την υπάρχουσα χρηματιστηριακή νομοθεσία, τονώνουν την χρηματιστηριακή αγορά και ευνοούν τις επενδύσεις και την οικονομία γενικότερα». Από την πλευρά της ΝΔ ξεκαθαρίστηκε ότι «κανείς δεν έχει αντίρρηση, ούτε και οι τράπεζες» με το άρθρο 6, ενώ ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή) σημείωσε ότι «επιδιώκεται η ενίσχυση της διαφάνειας των αποφάσεων, που λαμβάνουν οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων».