15 Μάρτιος 2016, 19:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάρτιος 2016, 19:05

Σχέδια για έλεγχο καταθέσεων σε βάθος 15ετίας

  • Απειλή για βόμβα και στο ΥΠΟΙΚ
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τρόπους για να εντοπίσει τους φοροφυγάδες αναζητεί η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την κατάθεση τροπολογίας σύμφωνα με την οποία ο έλεγχος των τραπεζικών καταθέσεων να γίνεται σε βάθος 15ετίας, αντί για 10 χρόνια που ισχύει σήμερα. Μάλιστα, στόχος είναι οι έλεγχοι να ολοκληρώνονται σε διάστημα μίας εβδομάδας!

Για την αξιοποίηση της λίστας Μπόργιανς, στέλεχος της κυβέρνησης που μετέχει στις συζητήσεις με τους θεσμούς, υποστήριξε ότι είναι καθοριστική η ψήφιση των διατάξεων για την αυτοκαταγγελία των φοροφυγάδων.

Εκφράζοντας πάντως την προσωπική άποψή του, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος είπε ότι το νέο πλαίσιο της αυτοκαταγγελίας θα πρέπει να προβλέπει υψηλό φορολογικό συντελεστή της τάξης του 30-40% για τη νομιμοποίηση αδήλωτων καταθέσεων του εξωτερικού και έκπτωση φόρου μόνο για όσους επενδύσουν τα κεφάλαια αυτά σε ακίνητα. Επίσης, κατά τον ίδιο, για να αποδώσει καρπούς η αυτοκαταγγελία θα πρέπει να ενεργοποιηθεί παράλληλα το νέο περιουσιολόγιο, αλλά και να αγοραστούν και άλλα CD με φορολογούμενους που διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό.