15 Μάρτιος 2016, 15:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάρτιος 2016, 14:40

Προειδοποίηση Αναστασιάδη για αποσύνδεση του Προσφυγικού από την ένταξη της Τουρκίας

  • Προειδοποίηση Αναστασιάδη για αποσύνδεση του Προσφυγικού από την ένταξη της Τουρκίας
    Ο Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε στη Λευκωσία με τον Ντόναλντ Τουσκ (φωτ.: EPA)

Ένα 48ωρο πριν από τη νέα κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό, ο Ντόναλντ Τουσκ συναντήθηκε στη Λευκωσία με τον Νίκο Αναστασιάδη. «Δεν βρίσκομαι εδώ για να ασκήσω πιέσεις στην Κύπρο, αλλά για να ακούσω τις θέσεις της χώρας ενόψει της Συνόδου», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με το χρόνο να μετράει αντίστροφα και να πιέζει για τη λήψη οριστικών αποφάσεων, αλλά και με την Άγκυρα να προσπαθεί να πάρει όσo περισσότερα μπορεί κρατώντας στα χέρια της το διαπραγματευτικό χαρτί της προσφυγικής κρίσης, το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας επιχειρείται να αποτελέσει μέρος της εξίσωσης.

Ο Κύπριος πρόεδρος εξήγησε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι θα ήταν «αντιπαραγωγικό, αδικαιολόγητο και απαράδεκτο να μετατοπιστεί το βάρος της ευθύνης για τη μεταναστευτική κρίση στους ώμους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η Λευκωσία τάσσεται υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αρκεί να έχουν εκπληρωθεί «οι κυπρογενείς υποχρεώσεις της», όπως τις χαρακτήρισε ο Νίκος Αναστασιάδης. Οι υποχρεώσεις αυτές, που ανοίγουν τα ενταξιακά κεφάλαια, «περιγράφονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και στο Πρωτόκολλο της Άγκυρας», ξεκαθάρισε ο Κύπριος πρόεδρος.

Από τη μεριά του ο Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε ότι στα θέματα ένταξης ισχύουν οι ίδιοι αυστηροί κανόνες, και ότι οποιαδήποτε απόφαση απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη και των 28 κρατών-μελών. «Η τουρκική πρόταση χρειάζεται ακόμη εξισορρόπηση, για να γίνει αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση των 28, αλλά δεν είμαστε ακόμη κοντά», δήλωσε.

Μετά τη Λευκωσία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα έχει συναντήσεις στην Τουρκία.