15 Μάρτιος 2016, 14:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάρτιος 2016, 14:45

Για Γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων μίλησε ο Τσίπρας (βίντεο)

  • Για Γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων μίλησε ο Τσίπρας (βίντεο)
    Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται τον πρόεδρο της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Συμέλα Παντζαρτζή)

Με μια έκπληξη για τους Ποντίους ξεκίνησε η κοινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς μετά από πολύ καιρό (και ενώ ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης εμμένει στην ανιστόρητη θέση του για «εθνοκάθαρση και όχι γενοκτονία των Ποντίων») ο Αλέξης Τσίπρας πήρε δημοσίως θέση για την τεκμηριωμένη αλήθεια και έκανε λόγο για «Γενοκτονία των Ποντίων».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς των λαών Ελλάδας και Αρμενίας, έκανε λόγο για τις παράλληλες ιστορίες δεινών, διώξεων αλλά και τις γενοκτονίες Αρμενίων και Ποντίων, τονίζοντας την ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες να αναπτυχθούν οι σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες ώστε να διασφαλιστεί πως τέτοιες τραγωδίες δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον.

Οι δύο πολιτικοί υπέγραψαν συμφωνίες στον ενεργειακό τομέα, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την ιατρική εκπαίδευση, επισημαίνοντας ότι οι διμερείς σχέσεις σε οικονομικό επίπεδο υπολείπονται συγκριτικά με τους άλλους δεσμούς Ελλάδας-Αρμενίας.

Χαρακτηριστικά, ο Αρμένιος πρόεδρος παρομοίασε με «αδύναμο κρίκο» τις διμερείς σχέσεις στον εμπορικοοικονομικό τομέα.

Σερζ Σαρκισιάν και Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν εκτενώς τις διεθνές εξελίξεις με έμφαση στην κατάσταση στη Συρία, τονίζοντας την ανάγκη να υποστηριχθεί η ειρηνευτική διαδικασία, τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της παρευξείνιας συνεργασίας, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι διερευνάται το ενδεχόμενο τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Ιράν-Αρμενίας.

Από την πλευρά του, ο Αρμένιος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ισορροπημένη, όπως είπε, θέση της Ελλάδας στη διένεξη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ τονίστηκε ότι διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων σε άλλα διεθνή προβλήματα, όπως το Κυπριακό και η κρίση στην Ουκρανία.

Αναφερόμενος στον στρατιωτικό τομέα, έναν «παραδοσιακό τομέα συνεργασίας», όπως παρατήρησε, ο Σαρκισιάν είπε ότι η ασφάλεια των δύο λαών είναι αλληλένδετη.

Ο Αρμένιος πρόεδρος σημείωσε ότι η χώρα του έχει ήδη φιλοξενήσει 17.000 πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι έχουν αρμενική καταγωγή. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι για να αντιμετωπιστεί το Προσφυγικό, προϋπόθεση είναι η ειρήνευση στη Συρία.