15 Μάρτιος 2016, 08:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάρτιος 2016, 08:17

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-θεσμών

  • Νέος γύρος διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-θεσμών

Από το πρωί ξεκινούν οι επαφές του κυβερνητικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών με διευρυμένη ατζέντα θεμάτων που περιλαμβάνει «κόκκινα» δάνεια, Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, ζητήματα ενέργειας και δικαιοσύνης, αλλά και καταπολέμηση διαφθοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο πώλησης ακόμα και «πράσινων» δανείων σε ξένα funds, προκειμένου να γίνεται πιο ελκυστικό το πακέτο της πώλησης των κόκκινων δανείων, βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων που θα γίνουν σήμερα.

Αυτό αναφέρουν πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζοντας ότι εξετάζεται η σκοπιμότητα ενός τέτοιου μέτρου. Πρόκειται για δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά, υπό την προϋπόθεση άλλα δάνεια του ίδιου οφειλέτη να έχουν «κοκκινίσει». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την πώληση των «κόκκινων» δανείων σε ξένες εταιρίες θα καθορισtούν το αμέσως προσεχές διάστημα, με αρκετά distress funds να έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον για την αγορά δανείων που δεν εξυπηρετούνται.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται μέχρι στιγμής να εμμένει στη θέση της για τριετή εξαίρεση από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας.

Επιπλέον, η αρχική πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει την εξαίρεση από την πώληση απαιτήσεων δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ύψος δανείου έως 500.000 ευρώ, προς ελεύθερους επαγγελματίες με ύψος δανείου έως 250.000 ευρώ και καταναλωτικά με ύψος δανείου έως 20.000 ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι δανειστές επιθυμούν την απελευθέρωση πώλησης όλων των δανείων.