14 Μάρτιος 2016, 10:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάρτιος 2016, 17:03

Στο προσκήνιο πάλι η ανάκληση της ιθαγένειας ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ

  • Στο προσκήνιο πάλι η ανάκληση της ιθαγένειας ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ

Το θέμα της ανάκλησης της ιθαγένειας ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ, το οποίο έχει ήδη αναδείξει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, επαναφέρει στο προσκήνιο ρεπορτάζ του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού thrakinet. Στο σταθμό παρουσιάζονται δύο ομογενείς από την Αρμενία, οι οποίοι μετά την ανάκληση της ιθαγένειας έχασαν και τη δουλειά τους. Τώρα κάνουν μια τελευταία προσπάθεια μέσω επισήμων εγγράφων που έχουν εξασφαλίσει από την Interpol να αποδείξουν την ελληνική τους ρίζα.

Στην προσπάθειά τους να αποδείξουν το γνήσιο των εγγράφων τους μέσω της Interpol βρήκαν αρωγό το Δήμο Αλεξανδρούπολης, που τους βοήθησε στη διενέργεια της σχετικής έρευνας.

«Εμείς είμαστε νόμιμοι, Έλληνες πολίτες», δηλώνει η  κ. Αμπραμιάν στο thrakinet. «Πληρώνουμε φόρους, δουλεύουμε εδώ και χρόνια στην Ελλάδα. Τα παιδιά μας υπηρέτησαν στον ελληνικό στρατό. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να χάσω τη δουλειά μου», προσθέτει.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου 2173, πολλοί ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια. Όμως ιθαγένεια απέκτησε και αριθμός προσώπων χωρίς ελληνική, ποντιακή καταγωγή, οι οποίοι προσκόμισαν πλαστά δικαιολογητικά.

Το πρόβλημα που δημιουργείται σήμερα, έχει να κάνει με την αναδρομική, τιμωρητική αυστηρότητα της ελληνικής διοίκησης που αφαιρεί την ιθαγένεια όχι μόνο από όσους προσκόμισαν πλαστά πιστοποιητικά για την εθνική τους καταγωγή, αλλά και από όσους λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στις διοικητικές λειτουργίες των διάδοχων κρατών της ΕΣΣΔ είχαν στην κατοχή τους αντικανονικά έγγραφα.

Γι΄αυτό το λόγο οι ομογενείς ζητούν να μην τους αφαιρείται η ιθαγένεια χωρίς προηγούμενη ακρόαση, για να μπορούν να αποδείξουν τη γνησιότητα των εγγράφων που έχουν προσκομίσει.