13 Μάρτιος 2016, 22:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάρτιος 2016, 22:10

Μεγάλη ήττα Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές

  • Μεγάλη ήττα Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές
    Χαμόγελα μοιράζουν η επικεφαλής της λαϊκιστικής δεξιάς της Γερμανίας Φράουκε Πέτρι και ο εκπρόσωπος του κόμματος Άλμπρεχτ Γκλάσερ, μετά την ανακοίνωση των exit polls που τους αναδεικνύουν μεγάλους νικητές (φωτ.: EPA / Wolfgang Kumn)

Η λαϊκιστική δεξιά της Γερμανίας καταγράφει σημαντική νίκη στις τοπικές εκλογές που έγιναν σήμερα σε τρία ομόσπονδα κρατίδια, με το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που την εκπροσωπεί να εξασφαλίζει από 11% έως και 23% των ψήφων, ενώ η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ υποχωρεί στις δύο από τις τρεις ψηφοφορίες, σύμφωνα με τις προβλέψεις των exit polls.

Το ακροδεξιό κόμμα AfD κάνει την είσοδό του και στα τρία τοπικά κοινοβούλια, ενώ οι συντηρητικοί της Γερμανίδας καγκελαρίου χάνουν το ιστορικό τους προπύργιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Στην Σαξονία-Ανχαλτ, της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, το ακροδεξιό κόμμα αναμένεται να καταλάβει τη δεύτερη θέση, με 23% των ψήφων ! Πρόκειται για μία εξέλιξη που προκαλεί σοκ, σε μια χώρα όπου το ναζιστικό παρελθόν είχε κρατήσει, μέχρι τώρα, στο περιθώριο της δυνάμεις της άκρας δεξιάς. Το CDU φαίνεται πάντως ότι θα διατηρήσει την πρωτιά του στο κρατίδιο.

Στη Ρηνανία-Παλατινάτο, η φιλόδοξη αντιπρόεδρος της CDU Γιούλια Κλέκνερ, αν και πήρε αποστάσεις από την προσφυγική πολιτική της Άνγκελας Μέρκελ, δεν καταφέρνει όπως φαίνεται να ηγηθεί του κρατιδίου που παραμένει στα χέρια των Σοσιαδλημοκρατών (SPD).