13 Μάρτιος 2016, 21:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάρτιος 2016, 20:21

Με βροχή…αλλά πολύ κέφι οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

  • Με βροχή…αλλά πολύ κέφι οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
    Κέφι, χαρά και χορός μέχρι τελικής πτώσεως παρά τη βροχή που έπεφτε σχεδόν καθ΄όλη τη διάρκεια της παρέλασης στην Πάτρα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώτα Κορμπάκη)

Ξέφρενοι διονυσιακοί ρυθμοί, κέφι και χαρά κυριάρχησαν και φέτος στις αποκριάτικες εκδηλώσεις, κόντρα στη βροχή, που δεν πτόησε τους συμμετέχοντες. Περίπου 30.000 καρναβαλιστές συμμετείχαν στη μεγάλη παρέλαση αρμάτων στην Πάτρα, όπου περίσσεψε η φαντασία και η πρωτοτυπία.

Στην κορυφή της παρέλασης βρέθηκαν η μπάντα του Δήμου και ο βασιλιάς καρνάβαλος, και ακολουθούσαν το άρμα της βασίλισσας το οποίο ήταν φέτος εμπνευσμένο από τη θάλασσα και το υγρό στοιχείο.

Σε μία πανδαισία χρωμάτων, ήχων και γλεντιού, χιλιάδες μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στο ξακουστό καρναβάλι της Ξάνθης, το οποίο ολοκληρώνεται με «το κάψιμο του Τζάρου» για να ξορκιστεί το κακό. Σύμφωνα με το θρακιώτικο έθιμο ένα ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια καίγεται, ενώ πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό. Το ξέφρενο γλέντι κρατά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ανάλογες καρναβαλικές εκδηλώσεις και αναβίωση εθίμων οργανώθηκαν σε κάθε γωνιά της χώρας, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονται αύριο, Καθαρά Δευτέρα, με τα παραδοσιακά Κούλουμα και το πέταγμα του χαρταετού.