13 Μάρτιος 2016, 19:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάρτιος 2016, 16:25

Η ιστορία των ελληνικών καφέ και μιλκ-μπαρ στην Αυστραλία

  • Η ιστορία των ελληνικών καφέ και μιλκ-μπαρ στην Αυστραλία

Το βιβλίο Greek Cafes & Milk Bars of Australia είναι αποτέλεσμα του επίπονου έργου της φωτογράφου Έφης Αλεξάκη και του ιστορικού Λέοναρντ Τζανιζέφσκι και φωτίζει τη ζωή εκατοντάδων ομογενών, ιδιοκτητών καφέ και μιλκ-μπαρ (είδος γαλακτοπωλείου) στην Αυστραλία, από το 1850 μέχρι σήμερα, που το συγκεκριμένο είδος καταστημάτων τείνει να εκλείψει.

«Πρόκειται για το τελικό προϊόν δεκάδων χρόνων έρευνας. Μας έχει συγκινήσει βαθιά η επαφή με τις εμπειρίες ανθρώπων που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο χώρο αυτό», λένε οι συγγραφείς στο ομογενειακό "neoskosmos.com".

Τα ελληνικά καφέ, δεν υπάρχει καμμιά απολύτως αμφιβολία, ότι αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της παρουσίας των Ελλήνων στην πέμπτη ήπειρο. Με τον χαρακτήρα τους έδωσαν το στίγμα στον τρόπο ζωής των ντόπιων, ιδίως στην ύπαιθρο. Ήταν ο τόπος συνάντησης, μεγαλοεπιχειρηματιών, αλλά και ατόμων κάθε κοινωνικής τάξης και ηλικίας.

Οι συγγραφείς του βιβλίου υποστηρίζουν ότι τα ελληνικά καφενεία και μιλκ-μπαρ λειτούργησαν ως «Δούρειος Ίππος» για την αμερικανοποίηση της διατροφής, της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής των Αυστραλών από την αρχή του 20ού αιώνα. Μετέφεραν, κατά κάποιο τρόπο, την αμερικανική κουζίνα, τον αμερικανικό τρόπο διάθεσης των προϊόντων, ενώ έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο και στη δημιουργία των κινηματογράφων της εποχής εκείνης, της μουσικής, ακόμη και της αρχιτεκτονικής.

Κι αυτό γιατί πολλοί από τους πρώτους Έλληνες μετανάστες στην Αυστραλία, είχαν συγγενείς ή φίλους στην Αμερική ή είχαν οι ίδιοι ζήσει και εργαστεί σε εστιατόρια εκεί.


Ο Ιωακείμ Ταβλαρίδης, ιδρυτής του πρώτου μιλκ-μπαρ στην Αυστραλία

Το πρώτο μιλκ-μπαρ άνοιξε στην Αυστραλία το Νοέμβριο του 1932 από τον Ιωακείμ Ταβλαρίδη, ο οποίος καταγόταν από το χωριό Περίσταση και μετανάστευσε στην Αυστραλία λίγο πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Όταν έφτασε στην Αυστραλία έγινε Μικ 'Ανταμς και ξεκίνησε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες με ένα καφενείο. Το μιλκ-μπαρ του με το όνομα Black & White 4d έχει αφήσει ιστορία στη μακρινή Αυστραλία.

Το βιβλίο Greek Cafes & Milk Bars of Australia θα παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο της Νότιας Νέας Ουαλίας, την Τρίτη 15 Μαρτίου.

  • Οι φωτός προέρχονται από το ομογενειακό site, neoskosmos.com