13 Μάρτιος 2016, 14:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάρτιος 2016, 13:32

Υπέρ της άφιξης Τούρκων παρατηρητών στα ελληνικά νησιά ο Γιάννης Μουζάλας

  • Υπέρ της άφιξης Τούρκων παρατηρητών στα ελληνικά νησιά ο Γιάννης Μουζάλας

Υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής επιλογής να συμμετέχουν Τούρκοι παρατηρητές στη διαδικασία καταγραφής και επαναπροώθησης προσφύγων, που θα λαμβάνει χώρα στα ελληνικά νησιά, ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Μακάρι να έρθουν, διότι η Τουρκία δεν θα μπορεί να αρνηθεί την αύξηση των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων καθώς ο Τούρκος παρατηρητής θα είναι παρών στην καταμέτρηση μαζί με τους Έλληνες αλλά και τους εκπροσώπους της Frontex», εξήγησε ο υπουργός Μετανάστευσης, χαρακτηρίζοντάς αυτό που προβλέπει η συμφωνία που υπεγράφη, για την επαναπροώθηση, ως διεθνή πρακτική.

«Όλοι καταλαβαίνουν ότι με αυτήν την πρακτική δεν αμφισβητείται η εθνική μας κυριαρχία εκτός βέβαια από τους αντιπολιτευόμενους και τους κακοπροαίρετους», είπε ο Γιάννης  Μουζάλας, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις.

Ο «χορός» των αντιδράσεων άνοιξε χθες, μετά την επιβεβαίωση, από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, του ερχομού Τούρκων παρατηρητών στα ελληνικά νησιά. «Το πρωτόκολλο προθέσεων το οποίο υπογράψαμε στη Σμύρνη, το υπέγραψα εγώ και ο Τούρκος ομόλογος μου, αφορά σε μία ανανέωση κατά κάποιο τρόπο, επιτάχυνση του υπάρχοντος πρωτοκόλλου προώθησης μεταναστών στη Τουρκία, του 2001, που επικυρώθηκε το 2002. Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρχει δυνατότητα να υπάρχουν Τούρκοι παρατηρητές στα ελληνικά νησιά, οι οποίοι θα φροντίζουν ώστε να γίνεται η προώθηση γρηγορότερα, με ταχύτερο τρόπο, ώστε μέσα σε 48 ώρες να επιστρέφονται οι οικονομικοί μετανάστες, αυτοί που δεν χρήζουν προστασίας, στην Τουρκία», δήλωσε ο Νίκος Τόσκας στο ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος ζήτησε άμεσα εξηγήσεις, με αφορμή τις παραπάνω δηλώσεις, σχολιάζοντας: «Εκεί έφτασαν τα πράγματα. Η κυβέρνηση ομολόγησε. Παντελώς ακατάλληλοι άνθρωποι κυβερνούν την Ελλάδα στην πιο δύσκολη από το 1974 στιγμή της».

Για «κρυφή» διπλωματική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα έκανε λόγο η Ένωση Κεντρώων, ενώ την πλήρη αντίθεσή του στην παρουσία Τούρκων παρατηρητών σε ελληνικά νησιά εξέφρασε με δηλώσεις του και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης.