14 Μάρτιος 2016, 08:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάρτιος 2016, 09:27

Ο πρόεδρος της Αρμενίας στην Ελλάδα – Συναντά Τσίπρα, Παυλόπουλο (φωτο)

  • Ο πρόεδρος της Αρμενίας στην Ελλάδα – Συναντά Τσίπρα, Παυλόπουλο (φωτο)
    Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν (φωτ.: ΑΠΕ-ΕΡΑ)

Μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την 101η επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων (24 Απριλίου) επιλέγει να επισκεφθεί την Ελλάδα ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, προκειμένου να υπογράψει διμερείς συμφωνίες που έχουν ήδη αποφασιστεί με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και για να εγκαινιάσει με τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο τη σημαντική έκθεση «Αρμενία – Το πνεύμα του Αραράτ από την Εποχή του Χαλκού μέχρι τον 20ό αιώνα» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας.

Όπως προβλέπει το πρόγραμμα του Αρμένιου προέδρου, σήμερα το μεσημέρι θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα υπάρξει επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, συνάντηση των δύο ηγετών και παράθεση επίσημου γεύματος.

Έκθεση για την Αρμενία
Το βράδυ οι δύο πρόεδροι θα εγκαινιάσουν την έκθεση με θέμα την Αρμενία από την εποχή του Χαλκού έως τον 20ό αιώνα, που διοργανώνεται από το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας και την Πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα και φιλοξενείται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Στην έκθεση προβάλλονται σημαντικά αντικείμενα που χρονολογούνται από τη 2η χιλιετία π.Χ. έως και τις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ θα προβάλλεται οπτικοποιημένο αρχειακό υλικό που σχετίζεται με τη Γενοκτονία των Αρμενίων (1915) και την καταστροφή σημαντικών μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς τους. Παράλληλα, ποικίλα εκκλησιαστικά αντικείμενα, άμφια και σκεύη, αλλά και χειρόγραφα και παλαιά βιβλία καταδεικνύουν τη βίωση του Χριστιανισμού. Τεκμήρια κοσμικού βίου, όπως ενδυμασίες, κοσμήματα και τάπητες, παρουσιάζουν τον πολιτισμό των νεότερων χρόνων.

Αύριο θα δει τον Αλέξη Τσίπρα
Την Τρίτη, στις 09:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, θα πραγματοποιηθεί κατ' ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Αρμένιου προέδρου, καθώς και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Θα ακολουθήσουν η υπογραφή διμερών συμφωνιών και δηλώσεις.

Το μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νωρίτερα ο Σερζ Σαρκισιάν θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων, στη Νέα Σμύρνη, παρουσία εκπροσώπων της αρμενικής κοινότητας και μαθητών.

Gallery
Εκδηλωσεις
ΤΡΙΤΗ15
ΜΑΡΤΙΟΣ
2016
09:00
Θα προβάλλεται και αρχειακό υλικό που σχετίζεται με τη Γενοκτονία των Αρμενίων.