12 Μάρτιος 2016, 22:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάρτιος 2016, 21:42

Σύρια πρόσφυγας έπαιξε πιάνο στην Ειδομένη δίπλα στον Άι Γουέι Γουέι

  • Σύρια πρόσφυγας έπαιξε πιάνο στην Ειδομένη δίπλα στον Άι Γουέι Γουέι
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Υπάρχουν στιγμές όπου η μουσική μπορεί να «νικήσει» τον πόλεμο. Αυτό φάνηκε το απόγευμα στην Ειδομένη, όπου η 24χρονη Νουρ αλ Χιζάμ, από την εμπόλεμη Συρία, έπαιξε πιάνο έχοντας δίπλα της τον διάσημο Κινέζο εικαστικό και ακτιβιστή 'Αι Γουέι Γουέι.

Κι όλα αυτά λίγα μέτρα από τον φράχτη που χωρίζει την ίδια και χιλιάδες άλλους πρόσφυγες από το «ευρωπαϊκό όνειρο». «Ελπίζω ότι θα επικρατήσει τελικά ειρήνη στη Συρία και ότι οι άνθρωποι θα μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα και να να ζήσουν ελεύθεροι. Και πως οι άνθρωποι εδώ, που υποφέρουν όπως εγώ, δεν θα συνεχίσουν να υποφέρουν" τόνισε η 24χρονη κι έστειλε, με νότες, το δικό της μήνυμα ειρήνης.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Το ολόλευκο πιάνο που έφερε ειδικά γι' αυτήν στον καταυλισμό της Ειδομένης ο Κινέζος εικαστικός, τοποθετήθηκε στο μέσο ενός χωραφιού, που έχει μετατραπεί σε βούρκο από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, ενώ στη δεξιά πλευρά αυτού λίγες πλαστικές, λευκές καρέκλες περίμεναν τους θεατές σε αυτή τη διαφορετική «έκφραση ζωής» και όχι παράσταση ή συναυλία, όπως εξηγούσε αργότερα ο Άι Γουέι, ο οποίος μετά την Λέσβο έχει μεταβεί στα σύνορα με την πΓΔΜ, συνεχίζοντας τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ για την προσφυγική κρίση.