12 Μάρτιος 2016, 18:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάρτιος 2016, 17:52

Τσίπρας: Προοδευτική συμμαχία ενάντια στη λιτότητα

  • Τσίπρας: Προοδευτική συμμαχία ενάντια στη λιτότητα
    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (δεξιά) με τους Ευρωπαίους ηγέτες των σοσιαλδημοκρατών, στη συνάντηση εργασίας υπό τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Andrea Bonetti)

Κοινό σχέδιο με τις προοδευτικές κυβερνήσεις της ΕΕ ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από το Παρίσι, όπου συμμετείχε σε συνάντηση σοσιαλδημοκρατών ηγετών, κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις παράλληλες κρίσεις (οικονομική και προσφυγική), που βιώνει η Ευρώπη οι οποίες -όπως είπε- αναδεικνύουν με έντονο τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση.

Πρόσθεσε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να υψώσουν ένα τείχος σε οικονομικές πολιτικές που στρώνουν το έδαφος στην ακροδεξιά που απειλεί το μέλλον της Ευρώπης. Υπογράμμισε ακόμη ότι στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η «ανάγκη να επιστρέψουμε σε ένα μοντέλο ανάπτυξης αφήνοντας πίσω μας τις πολιτικές λιτότητας».

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, ο Α. Τσίπρας άφησε αιχμές κατά του ΔΝΤ, χωρίς να το κατονομάσει, λέγοντας ότι «κάποιοι επιμένουν να ζητάνε από την Ελλάδα, εν όψει της πρώτης αξιολόγησης, περισσότερα από όσα προβλέπει η συμφωνία».

«Ξεκαθαρίζω ότι η Ελλάδα δε θα κάνει τίποτα λιγότερο αλλά και τίποτα περισσότερο από όσα προβλέπει η συμφωνία του Ιούλη» διεμήνυσε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να υπάρξει οποιαδήποτε «παραχώρηση» προς την Τουρκία αναφορικά με το ζήτημα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) στους υπηκόους της για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αντάλλαγμα για εγγυήσεις στον έλεγχο των προσφυγικών ροών εκ μέρους της Άγκυρας.

«Δεν πρέπει να υπάρξει καμία παραχώρηση αναφορικά με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή των κριτηρίων της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου» τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους σε δημοσιογράφους ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων της 17ης- 18ης Μαρτίου μεταξύ της Άγκυρας και των 28 κρατών μελών της ΕΕ με στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.