12 Μάρτιος 2016, 17:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάρτιος 2016, 15:08

Κατρούγκαλος: Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή αλλά όχι αγεφύρωτη

  • Τα αγκάθια των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης
    Ο τέως υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνάντησή του με εκπροσώπους των δανειστών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Σε καλό κλίμα διεξήχθη η σημερινή συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας. Σύμφωνα με τον υπουργό, συζητήθηκαν θέματα της αρχιτεκτονικής μεταρρύθμισης, δηλαδή ποσοστά αναπλήρωσης και εθνική σύνταξη.

«Είπαμε τις απόψεις μας και θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση πάνω σε αυτά» τόνισε αρχικά και συμπλήρωσε ότι η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, αλλά σε καμία περίπτωση αγεφύρωτη. Επίσης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτο το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί από τους δανειστές θέμα σύνδεσης της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια.

Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα των επικουρικών συντάξεων, επαναλαμβάνοντας ότι το εν λόγω ζήτημα θα συζητηθεί, όταν κλείσουν τα υπόλοιπα.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι για το συγκεκριμένο θέμα η ελληνική πλευρά και το ΔΝΤ βρίσκονται στα δύο άκρα της διαπραγμάτευσης. Σε ερώτηση σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης, απάντησε ότι «ένα θέμα που έχουν θέσει και που το έχουμε ακούσει ως κριτική, γενικότερα, είναι ότι στο διάστημα μεταξύ 25 έως 35 ετών ασφάλισης, τα ποσοστά αυτά δεν υπηρετούν την ανταποδοτικότητα. Εμείς είπαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι δεν μιλάμε για επιπλέον περικοπές στο σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης».

Πρόσθεσε ότι «Εσωτερικές διορθώσεις στην αρχιτεκτονική μας, που να μην καταλήγουν στο να επιβαρύνουν αυτούς που είναι πιο αδύναμοι, είμαστε διατεθειμένοι να τις κάνουμε».

Στο μεταξύ, την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί τελικά η (προγραμματισμένη για το Σάββατο) συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο το δημοσιονομικό πλαίσιο. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει αντιπρόταση στο σχέδιο που παρουσιάστηκε από την πλευρά των δανειστών στις διαπραγματεύσεις για βίαιη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μείωση του αφορολόγητου ορίου.