11 Μάρτιος 2016, 20:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μάρτιος 2016, 19:56

Κύπρος: Απειλεί με βέτο στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

  • Ν. Αναστασιάδης: Θα πάμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εάν η Τουρκία κάνει γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Σαφέστατο μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, τα οποία έχει μπλοκάρει η Λευκωσία, εάν η Άγκυρα δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, έστειλε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το οποίο έχει τίτλο «Ο Κύπριος ηγέτης απειλεί να βυθίσει τη συμφωνία της Μέρκελ για τους πρόσφυγες».

Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει, συγκεκριμένα, τη δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη: «Ποτέ δε θα αποδεχθώ να με πιέσουν και ποτέ δε θα δώσω τη συγκατάθεσή μου, διότι διαφορετικά δεν έχω άλλη επιλογή από το να μην επιστρέψω στην Κύπρο».

«Δυστυχώς θα μπορούσα να πω ότι θέτουν σε κίνδυνο την όλη διαδικασία» λέει ο Νίκος Αναστασιάδης. «Θυσιάζουν τη μοναδική ευκαιρία να βρεθεί λύση στο Κυπριακό ζήτημα βάζοντάς μας σε τόσο δύσκολη θέση. Είναι μια πολύ λεπτή στιγμή και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή μας εξωθούν σε μία θέση να πούμε "όχι" στην Τουρκία».

Οι FT γράφουν επίσης ότι όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες, έτσι και οι Κύπριοι διπλωμάτες, αιφνιδιάστηκαν από τη συμφωνία Μέρκελ-Νταβούτογλου, που παρουσιάστηκε την τελευταία στιγμή στη σύνοδο για το προσφυγικό. Ανέφεραν δε ότι το θέμα ανοίγματος των κεφαλαίων δεν είχε τεθεί στις προπαρασκευαστικές της συνόδου συναντήσεις.