11 Μάρτιος 2016, 18:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μάρτιος 2016, 18:52

Και η Αλβανία ξεκινά περιπολίες στα σύνορα με την Ελλάδα

  • Και η Αλβανία ξεκινά περιπολίες στα σύνορα με την Ελλάδα
    Καταυλισμός Ειδομένης: Αγώνας για ένα κομμάτι ψωμί (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Περιπολίες στα σύνορα με την Ελλάδα αποφάσισε και η Αλβανία, οι οποίες μάλιστα θα πραγματοποιούνται με τη συνδρομή Ιταλών αστυνομικών, από το φόβο μήπως οι πρόσφυγες περάσουν στη γείτονα και από κει στα ιταλικά παράλια μέσω της Αδριατικής. Οι κοινές περιπολίες ενδέχεται να ξεκινήσουν ακόμα και αύριο, Σάββατο 12 Μαρτίου.

Η συμφωνία για τις μεικτές περιπολίες έγινε στη συνάντηση που είχαν πρόσφατα στη Ρώμη οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών, και προβλέπει ιταλική βοήθεια σε προσωπικό και τεχνικά μέσα για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της μεθορίου.

Είναι η πρώτη φορά μετά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του '40 που ένοπλοι Ιταλοί θα εγκατασταθούν στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Την προηγούμενη εβδομάδα σε ανάλογη κίνηση με την εγκατάσταση στρατού και αστυνομίας στα σύνορα με την Ελλάδα, προχώρησε και η Βουλγαρία. Την επεξεργασία πάντως σχεδίων έκτακτης ανάγκης για την αποτροπή του ενδεχόμενου να δημιουργηθούν νέοι μεταναστευτικοί διάδρομοι μέσω Αλβανίας ή Ιταλίας εξετάζει και η Κομισιόν, όπως υποστήριξε χθες η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό.

πΓΔΜ: «Θα είχαμε γεμίσει τζιχαντιστές»
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ διατείνεται με συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild ότι αν η χώρα του δεν είχε κλείσει τα σύνορα θα είχε γεμίσει τζιχαντιστές, τονίζοντας μάλιστα ότι «η Ελλάδα βάζει σφραγίδα σε πρόσφυγες με ψεύτικα στοιχεία». Ο Σκοπιανός πρόεδρος εκφράζει και τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της ΕΕ απέναντι στη χώρα του, δηλώνοντας ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα, τα Σκόπια «δεν παίρνουν ούτε σεντ» από τους «28» για το προσφυγικό.

Τις κατηγορίες του Σκοπιανού προέδρου απέρριψε η γερμανική κυβέρνηση, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ υπογραμμίζοντας την οικονομική και πολιτική βοήθεια που λαμβάνουν τα Σκόπια από την ΕΕ και από την Γερμανία, αλλά και τη συμμετοχή της χώρας σε ευρωπαϊκό δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών ασφαλείας.

Δημήτρης Βίτσας: ομαλοποιείται η κατάσταση με τους πρόσφυγες
Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας υποστήριξε, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ότι η κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Ειδομένη και τον Πειραιά θα ομαλοποιηθεί άμεσα και ότι ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχουν δημιουργηθεί οι 50.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Οι προσφυγικές ροές σήμερα
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα φτάνουν τους 43.944, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο για τη διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης.

Από αυτούς οι 8.293 βρίσκονται στα νησιά ενώ στην Αττική φιλοξενούνται 10.249 άτομα. Η νέα δομή που προστέθηκε από χτες είναι οι κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα, όπου έχουν μεταφερθεί 129 πρόσφυγες. Στο λιμάνι του Πειραιά οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 3.549. Οι πρόσφυγες εντός του καταυλισμού στην Ειδομένη υπολογίζονται σε 12.000.