11 Μάρτιος 2016, 21:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μάρτιος 2016, 19:37

«Εξιστόρησαν» τη Μακεδονία στον Κοπανό (φωτο)

  • «Εξιστόρησαν» τη Μακεδονία στον Κοπανό (φωτο)
  • «Εξιστόρησαν» τη Μακεδονία στον Κοπανό (φωτο)
  • «Εξιστόρησαν» τη Μακεδονία στον Κοπανό (φωτο)

Στη Μακεδονία και τους γηγενείς Μακεδόνες ήταν αφιερωμένη η τρίτη θεματική ενότητα του κύκλου πολιτιστικών διαλέξεων «Εξιστορώ…», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Κοπανού, από το Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κοπανού «Η Μίεζα».

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του σωματείου Βασίλης Δημητριάδης, ο οποίος φέρει και την ιδιότητα του ιστορικού, πρότεινε να μετονομαστεί μία οδός σε Αργύρη Καραμπατάκη, προς τιμή του οπλαρχηγού, και να δημιουργηθεί μνημείο προς τιμή όλων των αγωνιστών γηγενών Μακεδόνων του κάμπου της Νάουσας. Ακόμα, ανέφερε σημαντικά ιστορικά στοιχεία για τους γηγενείς Μακεδόνες και τη συνεισφορά τους στους αγώνες του ελληνισμού.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο συγγραφέας, με μεταπτυχιακό τίτλο στην Εθνολογία, Δημήτρης Ευαγγελίδης. Ο γηγενής αυτός Μακεδόνας παρουσίασε –βασιζόμενος σε αδιάσειστα ιστορικά στοιχεία–, την ελληνικότητα των αρχαίων Μακεδόνων, αποκρούοντας τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν διάφοροι κύκλοι προκειμένου να υποστηρίξουν το αντίθετο.

Ο συγγραφέας έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στη χρήση του σλαβικού ιδιώματος ως μέσου επικοινωνίας όλων των γηγενών Μακεδόνων ανεξαρτήτως εθνοτικής προσέλευσης –Έλληνες, Τούρκοι, Βούλγαροι, Σέρβοι–, κι όχι ως αποδεικτικό κάποιας ιδιαίτερης ομάδας.

Η χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων μαζί με τα χορευτικά του πολιτιστικού Συλλόγου Πυρσού Νάουσας και του «Αγίου Δημητρίου» Χαρίεσσας ξεσήκωσαν όσους βρέθηκαν στην εκδήλωση, ενώ το κομμάτι της γευσιγνωσίας, που ήταν αποτέλεσμα εθελοντικής προσφοράς, τους άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις εξαιτίας της ποικιλίας και της ποιότητας των μακεδονικών εδεσμάτων που προσφέρθηκαν.

  • Φωτογραφίες: Φούλα Μπαλτατζίδου
Εκδηλωσεις