14 Μάρτιος 2016, 17:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Μάιος 2016, 01:11

«Ζήτω ο Πόντος και η Ελλάδα» – Συναντήσαμε τους Argo του «Utopian Land»

  • «Ζήτω ο Πόντος και η Ελλάδα» – Συναντήσαμε τους Argo του «Utopian Land»

Ξεκινούν τη δική τους Αργοναυτική Εκστρατεία με προορισμό τη Στοκχόλμη με σκοπό να κατακτήσουν το χρυσόμαλλο δέρας, που δεν είναι άλλο από την πρώτη θέση στην 61η Eurovision. Ο λόγος για τους Argo, το εξαμελές συγκρότημα που παρουσίασε την Πέμπτη το τραγούδι του «Utopian Land», το οποίο αποτελεί την επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στον δημοφιλή διαγωνισμό τραγουδιού.

Την πρώτη φορά που η ποντιακή λύρα έπαιξε στη Eurovision ήταν στο τραγούδι «My Number One», που χάρισε στην Έλενα Παπαρίζου και στην Ελλάδα την πρώτη θέση. Έτσι, ο παραγωγός Νίκος Στεφανίδης επέλεξε να αφήσει κατά μέρος το…γούρι και να μιλήσει για το βίωμα που κουβαλούν οι Argo. Οι περισσότεροι έχουν στο DNA τους την προσφυγιά και τον ξεριζωμό, και γι’ αυτό κάλεσε όλους τους λαούς του πλανήτη «με έναν αρχαίο πυρρίχιο να ενωθούν, να τραγουδήσουν και να ξεκινήσουν το ταξίδι για την ουτοπία».

Χαρούμενη που εκατομμύρια άνθρωποι θα ακούσουν την ποντιακή διάλεκτο, «και που θα αναδειχθεί ως ιδιαίτερη διάλεκτος», δήλωσε στο pontos-news.gr η Χριστίνα Λαχανά, η τραγουδίστρια του συγκροτήματος. Ανέφερε ακόμα ότι μέσα από το δικό τους ταξίδι θέλουν να περάσουν το αισιόδοξο μήνυμα ότι η Γη της Ουτοπίας («Utopian Land») υπάρχει παντού και για τον καθένα.

Στο γεγονός ότι για πρώτη φορά θα ακουστεί και η ποντιακή διάλεκτος εστίασε ο Γιώργος Καπουτζίδης, ο οποίος μαζί με τη Μαρία Κοζάκου θα παρουσιάσει τη βραδιά του διαγωνισμού.

«Χαιρετίσματα σε όλους τους Πόντιους, σε όλους τους τεμέτερους», ήταν τα πρώτα λόγια που αποσπάσαμε από τον Βλαδίμηρο Σοφιανίδη, την αντρική φωνή των Argo. Και συνέχισε λέγοντας: «Ζήτω ο Πόντος, ζήτω η Ελλάδα. Η ψυχή μας, η φωτιά που κρύβουμε μέσα μας. Στόχους να βάζουμε, παιδιά, και όλα είναι στα χέρια μας».

Ο πιο αγχωμένος της ομάδας από την παρουσία τόσων δημοσιογράφων ήταν ο Ηλίας Κεσίδης, ο οποίος στο «Utopian Land» κάνει φωνητικά και παίζει κρουστά. «Όλα καλά, δύναμη και υγεία σε όλο τον κόσμο», μας είπε στα ποντιακά.

Βλαδίμηρος Σοφιανίδης: Οφέτος με την εθνική τεμέτερα παιδία, με τη λύρας το παίξιμο πάμε 'ς ση Σουδία!

Δεν θα μπορούσαμε να μην ρωτήσουμε αν η συμμετοχή ενός τόσο ιδιαίτερου συγκροτήματος στη φετινή Eurovision, μπορεί να τραβήξει τους προβολείς της δημοσιότητας σε θέματα όπως η προσφυγιά, ο ρατσισμός αλλά, και γιατί όχι, η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από τα ευρωπαϊκά κράτη. Την απάντηση ανέλαβε να δώσει η παρουσιάστρια Μαρία Κοζάκου: «Η Αργώ στην οποία όλοι οι Ευρωπαίοι είμαστε πάνω έχει χαράξει μια ρότα και πρέπει να πάει προς κάπου που ξημερώνει. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να πάμε εκεί που ξημερώνει και όχι εκεί που νυχτώνει».

Νωρίτερα, κατά την παρουσίαση του τραγουδιού ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής είχε δηλώσει: «Επιλέξαμε να δοκιμάσουμε μια διαφορετική μουσική πρόταση, που να στηρίζεται στο συνδυασμό του σύγχρονου με τον παραδοσιακό ελληνικό ήχο». Εξηγώντας μάλιστα γιατί η ΕΡΤ επέλεξε να κάνει απευθείας ανάθεση, τόνισε ότι εκτός από τους Argo άκουσαν και άλλα συγκροτήματα, και ότι ήταν μια απόφαση με σκοπό η ΕΡΤ να μπορέσει να σηκώσει μόνη της το οικονομικό βάρος.

Ο προϋπολογισμός της φετινής Eurovision δεν θα υπερβαίνει τα 95.000 ευρώ. Είναι μειωμένος κατά 35% σε σχέση με πέρυσι, και η ΕΡΤ δεν θα δαπανήσει ούτε ένα ευρώ από τα ταμεία της, αφού το οικονομικό βάρος θα καλυφθεί από χορηγίες και διαφημίσεις. Οι δύο ημιτελικοί θα γίνουν στις 10 και στις 12 Μαΐου. Η Ελλάδα θα διαγωνιστεί στον πρώτο ημιτελικό, με την ελπίδα να βρίσκεται στον τελικό της 14ης Μαΐου.

  • Ρεπορτάζ, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.