23 Αύγουστος 2013, 08:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:11

Πλειστηριασμοί: Προστατεύεται η πρώτη κατοικία και οι αδύναμοι

  • Χάνουν τα ακίνητά τους οι πολιτικοί με χρέη στο Δημόσιο

Η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα, εξαιτίας της κρίσης, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, θα προστατευτεί απολύτως. Αυτό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Τελεία και παύλα. Αυτά  διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός για το θέμα των πλειστηριασμών.

«Η κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Αντώνης Σαμαράς, «μελετά ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζει την προστασία των αδυνάτων, δεν θα επιτρέπει καταχρηστικές συμπεριφορές και θα προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε σε δηλώσεις μετά το πέρας της σύσκεψης με τον Πρωθυπουργό, ότι η πρώτη κατοικία όσων βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία, είναι απολύτως προστατευμένη.

«Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, η πρώτη κατοικία αυτού που έχει βρεθεί σε αντικειμενική αδυναμία λόγω της κρίσης, είναι και θα είναι απολύτως προστατευμένη», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και μίλησε για επιτήδειους που κρύβονται πίσω από όσους έχουν πραγματική ανάγκη:

«Τα στοιχεία που έχω υπόψη μου δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.  Υπάρχουν πολύ λίγοι επιτήδειοι, που χωρίς να  έχουν πραγματική αδυναμία, κρύβονται πίσω από αυτούς που έχουν ανάγκη προστασίας. Το ζήτημα τώρα δεν είναι οι πλειστηριασμοί, είναι άλλο: να λειτουργήσει ξανά η στεγαστική πίστη προς όφελος όλης της οικονομίας», σημείωσε στη δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

ΣΥΡΙΖΑ: Αγοράζουν χρόνο για τη σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών

«Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι φαινομενικά ανακρούουν πρύμνα μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, στην πραγματικότητα, αγοράζουν χρόνο για να σχεδιάσουν τη σταδιακή τους απελευθέρωση, ενώ υλοποιούν με τυφλή και απόλυτη εμμονή την εγκληματική πολιτική που οδηγεί ολοένα και περισσότερους πολίτες στην ανεργία και την απόγνωση και τα νοικοκυριά στην αδυναμία αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει αυτονόητη τη συνέχιση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, σημειώνοντας όμως πως δεν είναι αρκετή, καθώς, όπως επισημαίνει, είναι απαραίτητο να συνοδευτεί από πολιτικές στήριξης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με μερική ή λογική διαγραφή των δανειακών τους υποχρεώσεων, στη λογική της προστασίας των ασθενέστερων και της επανεκκίνησης της οικονομίας, όπως έχει περιγραφεί στη σχετική πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σ. Κεδίκογλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει ξανά τη δυνατότητα να λαϊκίσει

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει και πάλι τη δυνατότητα να λαϊκίσει. Θα έπρεπε να ’χει πια συνηθίσει: η καταστροφολογία, όπως αυτή με τους πλειστηριασμούς, δεν του βγαίνει» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Mε fast track στο σφυρί τα σπίτια του φτωχοποιημένου ελληνικού λαού

«Ενώ το δίδυμο Σαμαρά - Βενιζέλου υποσχέθηκε φρένο στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τελικά πατάει γκάζι και με διαδικασίες fast track ανάβει πράσινο φως στις τράπεζες να βγάλουν στο σφυρί τα σπίτια του φτωχοποιημένου ελληνικού λαού, ο οποίος δεν πρόκειται πλέον να δεχθεί παθητικά τη μνημονιακή του μοίρα» σχολίασε ο αρμόδιος τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

ΔΗΜΑΡ: Υποχρεωτική επιλογή της Πολιτείας η προστάσια της πρώτης κατοικίας

«Στην περίοδο της κρίσης που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, η προστασία της πρώτης κατοικίας πρέπει να αποτελεί υποχρεωτική επιλογή της Πολιτείας» σημειώνει από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά.

Επισημαίνει ειδικότερα, πως η δέσμευση της κυβέρνησης ότι το μέτρο θα αφορά μόνον τους επιτήδειους, δηλαδή όσους έχουν καταθέσεις και δεν πληρώνουν, «εάν δεν συνοδεύεται από πολύ αυστηρά κριτήρια, εγκυμονεί τον κίνδυνο να συμπαρασύρει στρώματα της κοινωνίας που αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν». 

ΚΚΕ: Στάχτη στα μάτια του λαού οι διαβεβαιώσεις Σαμαρά – Βενιζέλου

Σε οργανωμένη λαϊκή δράση για να εμποδιστούν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί καλεί το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη των Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου.

Όπως τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα, «οι διαβεβαιώσεις Σαμαρά – Βενιζέλου, ότι θα προστατευτούν οι φτωχοί και οι αδύναμοι, προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού και να κρύψουν ότι η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για να βγουν στο σφυρί τα σπίτια λαϊκών οικογενειών που δεν μπορούν, εξαιτίας της ανεργίας και της ανέχειας, να αποπληρώσουν τα δάνεια στις τράπεζες».

«Οι διαβεβαιώσεις τους έχουν τόση αξία όση είχαν και αντίστοιχες προηγούμενες, όπως για το χαράτσι στη ΔΕΗ », προσθέτει ο Περισσός, διαβεβαιώνοντας ότι το ΚΚΕ «θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις για να προστατευθούν τα λαϊκά σπίτια».

ΑΔΕΔΥ: Το ποτήρι ξεχείλισε

«Όχι» στους πλειστηριασμούς για τις κύριες κατοικίες λέει σε υψηλούς τόνους η ΑΔΕΔΥ, χαρακτηρίζοντας «προκλητική κοροϊδία» τα περί θέσπισης κοινωνικών κριτηρίων για την άρση της απαγόρευσης.

Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα προετοιμάζει ρυθμίσεις για κατάσχεση ακόμη και της πρώτης κατοικίας, σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.. Αποκρύπτουν όμως, υπογραμμίζει, το γεγονός ότι είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι - με την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών- για τη ραγδαία μείωση των εισοδημάτων, «εξαιτίας της οποίας αδυνατούν χιλιάδες άνθρωποι να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες ζωής και ακόμη δε περισσότερο δεν μπορούν  να εξυπηρετήσουν πλέον τα δάνεια της βασικής τους κατοικίας».

«Μέσα σε αυτή τη δραματική πραγματικότητα», συνεχίζει η ανακοίνωση, «μεθοδεύουν τρόπους για να πετάξουν έξω από τα σπίτια τους εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους», ενώ «τα κοινωνικά κριτήρια, τα οποία επικαλούνται, είναι μία προκλητική κοροϊδία, ιδιαίτερα στη χώρα μας που η πλειοψηφία της κοινωνίας, αντιμετωπίζει, σε μεγάλο βαθμό, ακόμη και πρόβλημα επιβίωσης».

Τα στεγαστικά δάνεια δεν αποπληρώνονται όχι διότι δεν θέλουν οι δανειολήπτες αλλά διότι δεν μπορούν, τονίζει η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ και δηλώνει «καθαρά και σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιτρέψει, μετά τη λεηλασία του εισοδήματος μας, τη διάλυση των υπηρεσιών, τις απολύσεις εργαζομένων και τις κατασχέσεις των σπιτιών μας». «Το ποτήρι ξεχείλισε», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πηγή: naftemporiki.gr