10 Μάρτιος 2016, 17:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Μάιος 2016, 00:56

Ποιοι είναι οι Argo που με το «Utopian Land» φέρνουν τον Πόντο στη Eurovision

  • Ποιοι είναι οι Argo που με το «Utopian Land» φέρνουν τον Πόντο στη Eurovision
    Από αριστερά: Αλέκος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Τοπούζης, Maria Elbrus (Μαρία Βενετικίδου), Βλαδίμηρος Σοφιανίδης, Χριστίνα Λαχανά, Ηλίας Κεσίδης (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Να… ταρακουνήσουν όλη την Ευρώπη με την ποντιακή λύρα αλλά και να στείλουν ένα μήνυμα για τα όσα βιώνει σήμερα η γηραιά ήπειρος με το προσφυγικό («ό,τι και αν κάνουν / η γένια μας θα τ’ αντέξει / την προσφυγιά την έζησα μικρός / κοιτάζω πίσω μα προχωράω εμπρός», λένε οι στίχοι του «Utopian Land»), οι Argo παίρνουν βαθιά ανάσα και ετοιμάζονται για τη Eurovision.

Το εξαμελές συγκρότημα θα διαγωνιστεί με ένα τραγούδι σε στίχο ελληνικό, αγγλικό, και για πρώτη φορά και στην ποντιακή διάλεκτο. Πρόκειται για μια σύνθεση βγαλμένη από την ποντιακή μουσική παράδοση, που συνδυάζει και τον σύγχρονο ήχο, και το hip hop.

Το τραγούδι καλεί όλο τον κόσμο να ακολουθήσει και να λάβει μέρος στο όνειρο – «Utopian Land» σημαίνει Γη της Ουτοπίας.

Ο Κωνσταντίνος Τοπούζης είναι αυτός που θα παίξει ποντιακή λύρα ζωντανά στη σκηνή της Εricsson Globe Arena, στη Στοκχόλμη. Η καταγωγή του είναι από τη Σάντα, γεγονός που (όπως λέει ο ίδιος) είναι η αιτία για τη μεγάλη του αγάπη για την ποντιακή μουσική. Την πρώτη του λύρα την απέκτησε, ως δώρο γενεθλίων, το 1996.

Και το νταούλι, διά χειρός Αλέκου Παπαδόπουλου, θα εμφανιστεί ζωντανά στη σκηνή. Ο κρουστός των Argo είναι ερευνητής, με σημείο αναφοράς την παραδοσιακή ποντιακή μουσική. Χρησιμοποιεί ένα μεγάλο φάσμα από κρουστά όργανα τα οποία ερευνά, παίζει, διδάσκει από το 1992, και φυσικά ηχογραφεί.


(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Ο Βλαδίμηρος Σοφιανίδης, ο τραγουδιστής των Argo, γεννήθηκε το 1985 στο Σοχούμ, την πρωτεύουσα της Αμπχαζίας. Το 1991 η οικογένειά του μετακόμισε στην Ελλάδα, αν και οι παππούδες του δυσκολεύονταν να ξεριζωθούν για μια ακόμα φορά. Ο προπάππος του Βλαδίμηρου ήταν δάσκαλος ελληνικών στην Τραπεζούντα.

Ο βασικός ρυθμός του τραγουδιού είναι ατσαπάτ’, η αργή μορφή της σέρρας.

Στο Σοχούμ γεννήθηκε και η Χριστίνα Λαχανά, με καταγωγή από τον Πόντο. Από τα 8 της χρόνια ζει στην Ελλάδα. Όλη η οικογένεια του πατέρα της είναι μουσικοί, και η ίδια τραγουδούσε από μικρό παιδί.

Στο «Utopian Land» κάνει φωνητικά και παίζει κρουστά ο Ηλίας Κεσίδης. Οι παππούδες του κατάγονται από την Κερασούντα, ο ίδιος γεννήθηκε στο Σοχούμ και μετακόμισε στην Ελλάδα σε ηλικία 8 ετών. Με τη μουσική ασχολείται από πολύ μικρή ηλικία.


(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Φωνητικά κάνει και η Maria Elbrus (Μαρία Βενετικίδου), η οποία είναι τραγουδίστρια, χορεύτρια lindy hop και καλλιτεχνική περσόνα της Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στη Ρωσία και το ταξίδι της άρχισε σε μικρή ηλικία. Σπούδασε στο Τμήμα Κλασικού Πιάνου και Φωνητικής της Κρατικής Μουσικής Σχολής της Ρωσίας, κερδίζοντας διακρίσεις σε διαγωνισμούς πιάνου.