10 Μάρτιος 2016, 17:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Νοέμβριος 2016, 10:48

Ελλάδα-Ρωσία 2016: Εκδηλώσεις Εταιρείας Ρώσων Ελληνιστών με το πανεπιστήμιο Λομονόσοφ (βίντεο)

  • Ελλάδα-Ρωσία 2016: Εκδηλώσεις Εταιρείας Ρώσων Ελληνιστών με το πανεπιστήμιο Λομονόσοφ (βίντεο)
    Το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας Λομονόσοφ (φωτ.: Dmitry A. Mottl)

Σειρά εκδηλώσεων επιστημονικού και πολιτιστικού χαρακτήρα διοργανώνουν από κοινού το Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας της Φιλολογικής Σχολής του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας και η Εταιρεία Ρώσων Νεοελληνιστών, με σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ του ρωσικού και του ελληνικού λαού και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στη Ρωσία.

Τα εγκαίνια αυτών των εκδηλώσεων, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016, θα πραγματοποιηθούν στις 5 Απριλίου από τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννη Αμανατίδη, ενώ την προβολή των εκδηλώσεων έχει αναλάβει το Γραφείο Τύπου της πρεσβείας της Μόσχας.

Στη Σχολή Φιλολογίας θα πραγματοποιηθεί, από τις 5 έως τις 8 Απριλίου, διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Ο ελληνικός παραδοσιακός πολιτισμός στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού», στο οποίο θα συμμετάσχουν πάνω από 60 σύνεδροι από τη Ρωσία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σερβία.


Στιγμιότυπο από παράσταση στο Εθνικό Θέατρο Σκιών της Μόσχας

Το συνέδριο θα είναι αφιερωμένο στον βυζαντινό λαϊκό πολιτισμό και τη γλώσσα της εποχής, τη βυζαντινή και τη νεοελληνική λαογραφία, το post-folklor και Ιnternet-lore, την εθνογλωσσολογία, την επίδραση των ελληνικών προτύπων και ιδεών στον παραδοσιακό πολιτισμό της Ρωσίας και της Ευρώπης, καθώς και στις έρευνες ελληνικής λαογραφίας από Ρώσους και ξένους ερευνητές στην Ελλάδα. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι διεθνείς επιστήμονες Ελληνικών Σπουδών.

Παράλληλα, διοργανώνεται έκθεση με θέμα «Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο Σκιών», σε συνεργασία με το Κέντρο Βυζαντινών, Ελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας και το Δημοτικό Κουκλοθέατρο Μόσχας.

Στόχος είναι το ρωσικό κοινό, και ιδιαίτερα τα παιδιά της Ρωσίας, να γνωρίσουν αυτό το μοναδικό στο είδος του θεατρικό λαϊκό δρώμενο.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου, θα γίνουν στις 6 Απριλίου 2016, στις 17:00, στο Δημοτικό Κουκλοθέατρο Μόσχας.

Παράλληλα με την έκθεση, ο γνωστός Έλληνας καραγκιοζοπαίχτης Μιχάλης Χατζάκης, μαθητής του Γιώργου Χαρίδημου, θα παρουσιάσει το έργο Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι στη σκηνή του Δημοτικού Κουκλοθέατρου Μόσχας, στις 6 και 8 Απριλίου, ενώ το ίδιο έργο μαζί με το Ο Καραγκιόζης και το στοιχειωμένο δενδρί θα παρουσιαστεί στο Κουκλοθέατρο της Σαμάρας, στις 11 Απριλίου 2016.

Ο Μιχάλης Χατζάκης θα πραγματοποιήσει δύο master-class για Ρώσους καλλιτέχνες του κουκλοθέατρου στο Δημοτικό Κουκλοθέατρο της Μόσχας.