10 Μάρτιος 2016, 15:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάρτιος 2016, 14:44

Έκθεση ΟΟΣΑ: 1 στους 3 Έλληνες σε συνθήκες φτώχειας

  • Δέκα χρόνια κρίσης προβλέπει ο διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βάιος Χασιαλής)

Στοιχεία-σοκ για τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης περιλαμβάνει η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, την οποία παρέδωσε επίσημα στον πρωθυπουργό ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 1,9% το 2017. Για φέτος, προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1%.

«Τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα έχει περάσει από μια φάση επίπονης ύφεσης με αύξηση της ανεργίας, μεγάλη πτώση του εισοδήματος και αύξηση των επιπέδων της φτώχειας και της ανισότητας», υπογράμμισε ο Άνχελ Γκουρία και πρόσθεσε ότι και η προσφυγική κρίση έχει επιφέρει και σοβαρές οικονομικές συνέπειες στη χώρα.

Στην έρευνά του ο ΟΟΣΑ καταγράφει, από την εμφάνιση της κρίσης, αύξηση του ποσοστού φτώχειας στο 1/3 του πληθυσμού, και κρούει τον κώδωνα επισημαίνοντας ότι η καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας πρέπει να αποτελούν επιτακτικές πολιτικές προτεραιότητες. Επιπλέον, η έρευνα θεωρεί πως η προσφυγική κρίση μπορεί να δημιουργήσει μείζονα προβλήματα στην ελληνική οικονομία, ιδίως αν η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδειχθεί ανεπαρκής.

Οι αρχικές εκτιμήσεις υπολογίζουν το κόστος εισροής των προσφύγων σε περίπου 0,4% του ΑΕΠ για το 2015.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάκαμψη, προβλέπεται ενίσχυση το 2017 καθώς θεωρείται ότι οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και η εξωτερική ζήτηση θα ωφελήσουν τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας. Αυτό που τονίζεται, ωστόσο, είναι ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους «είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας».

Η ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει από το 25% πέρσι σε 24,7% φέτος, και 23,8% το 2017.

Ο ΟΟΑΣΑ σημειώνει ότι οι σοβαροί κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία παραμένουν. Όχι μόνο γιατί η πιστωτική ασφυξία μπορεί να συνεχίσει να υπονομεύει την εγχώρια ζήτηση, αλλά γιατί η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να εξασθενήσει περαιτέρω λόγω της υποχώρησης των εμπορικών συναλλαγών και της υποτονικότερης ανάπτυξης στις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ, που αποτελούν τον προορισμό για το ένα τρίτο των ελληνικών εξαγωγών.