10 Μάρτιος 2016, 14:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάρτιος 2016, 14:49

Η Τουρκία δεν θα πάρει μετανάστες που είναι ήδη στα ελληνικά νησιά

  • Η Τουρκία δεν θα πάρει μετανάστες που είναι ήδη στα ελληνικά νησιά
    Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σμύρνη (φωτ.: Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού)

Σχόλιο-βόμβα για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία έκανε σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ, γεγονός που αφήνει πολλές απορίες σχετικά με το εάν έχουμε ενημερωθεί σωστά για το τι συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες ή εάν η Άγκυρα συνεχίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών δεν αφορά εκείνους που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, αλλά όλους όσοι θα φτάσουν σε αυτά μετά την εφαρμογή της!

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι «ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που θα δεχθεί πίσω η Τουρκία θα αντιπροσωπεύει χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες, όχι εκατομμύρια».

Παράλληλα, έσπευσε να επιστημάνει ότι η υποψήφια για ένταξη Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την άρση των περιορισμών της βίζας προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι την 1η Μαΐου.

Τα μηνύματα του Αχμέτ στην Άνγκελα
Απίστευτο, αλλά συνέβη κι αυτό. Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet αναφέρει ότι την ώρα που εξελισσόταν η Σύνοδος Κορυφής, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αντάλλασσε SMS με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου!

Την είδηση έδωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους ενώ επέστρεφε από τις Βρυξέλλες. Μάλιστα όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ, ο Νταβούτογλου χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση «παζάρι του Καϊσερί» δηλαδή σκληρό «παζάρι της Καισάρειας».