10 Μάρτιος 2016, 09:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Απρίλιος 2016, 12:06

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των άλλων λαών της Ανατολής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  • Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των άλλων λαών της Ανατολής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
    Από παλαιότερη αντίστοιχη εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο (σε πρώτο πλάνο ο Στ. Τανιμανίδης)

Εκδηλώσεις προώθησης της διεθνοποίησης του ζητήματος της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και άλλων λαών της Ανατολής από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές θα πραγματοποιηθούν από τις 18 έως τις 21 Απριλίου στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για πρωτοβουλία της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών, η οποία υλοποιείται με τη συμμετοχή φορέων από ολόκληρο τον κόσμο, επιφανών Ποντίων, επιστημόνων και δημοσιογράφων, σε συνεργασία με Αρμένιους και Ασσύριους και την αρωγή των Ελλήνων ευρωβουλευτών Κώστα Χρυσόγονου, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Μαρίας Σπυράκη, Εύας Καϊλή και Σοφίας Σακοράφα.

Είναι η έβδομη φορά τα τελευταία 15 χρόνια που γίνονται εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Εύξεινο Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών.

«Σε μια εποχή που οι πολίτες της χώρας μας δοκιμάζονται, οι νέοι επιστήμονες φεύγουν από την Ελλάδα λόγω λαθεμένων πολιτικών που ακολουθήθηκαν για πολλά χρόνια, και η Ευρωπαϊκή Ένωση των λαών και των αξιών έχει μεταβληθεί σε Ευρωπαϊκή Ένωση των αγορών και των τοκογλύφων, η Εύξεινος Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών, με τη σημαντική αρωγή ευρωβουλευτών μας, συνεχίζει να προβάλλει θέματα εθνικά και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με τα θέματα των Ελλήνων του Πόντου» λέει στο pontos-news.gr ο Στέφανος Τανιμανίδης, επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων και εμπνευστής της ιδέας προώθησης των θεμάτων των Ελλήνων του Πόντου στο Ευρωκοινοβούλιο. 

«Το θεωρούμε καθήκον και υποχρέωσή μας απέναντι στη μνήμη των 353.000 θυμάτων του ποντιακού ελληνισμού, αλλά και στη μνήμη των Αρμενίων και των Ασσυρίων που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους».

Ο Στέφανος Τανιμανίδης αξιολογεί ως «πολύ σημαντική στην προώθηση των θεμάτων μας τη συμμετοχή στην προσπάθειά μας Αρμενίων και Ασσυρίων, της ελληνικής κοινότητας Βρυξελλών, του τοπικού ποντιακού συλλόγου, αλλά και της Μητρόπολης Βελγίου».

Επιστημονική ημερίδα και συνέντευξη Τύπου
Σε αίθουσες του κτηρίου Altiero Spinelli του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις στις 19 και 20 Απριλίου, με συνέντευξη Τύπου και επιστημονική ημερίδα στην οποία θα λάβουν μέρος Έλληνες, Τούρκοι, Αρμένιοι και Ασσύριοι επιστήμονες.

Τόσο η συνέντευξη Τύπου όσο και η ημερίδα θα επικεντρωθούν γύρω από τα εξής: 

  • Το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χιλιάδων ποντιόφωνων της Τουρκίας, που δεκαετίες τώρα καταπατούνται. 
  • Το θέμα της προώθησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αιτήματος για ορισμό της 19ης Μαΐου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού.
  • Το ζήτημα της τύχης των ελληνικών και άλλων χριστιανικών μνημείων στην Τουρκία που συνεχίζουν να καταστρέφονται ή μεθοδευμένα επιχειρείται η αλλοίωση της ιστορίας και της φυσιογνωμίας τους. Ειδικότερα, στο επίκεντρο θα είναι το θέμα της μετατροπής, από τις τουρκικές Αρχές, του βυζαντινού ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος.
  • Την επαναφορά πρότασης του 2004 (έχει τεθεί υπόψη και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς) για μεταφορά και τοποθέτηση στους χώρους της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά περισσότερων των 100 κειμηλίων της μονής, που σήμερα φυλάσσονται από τις τουρκικές Αρχές σε ακατάλληλους χώρους.

Στην ημερίδα, τις εισηγήσεις για την πολιτική που εφαρμόστηκε την περίοδο 1914-1923 από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές σε βάρος Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, με σκοπό τη δημιουργία του εθνικού κράτους της σημερινής Τουρκίας, θα κάνουν οι καθηγητές Ιστορίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιάκωβος Μιχαηλίδης και Σπύρος Σφέτας, ο Τούρκος ιστορικός Σαΐτ Τσετίνογλου, ο Ασσύριος Διδάκτωρ Mardean Isaac, ο Αρμένιος ακαδημαϊκός Joel Kotek, και η μεταπτυχιακή θεολόγος στη Θρησκειολογία, Κασιανή Τανιμανίδου.

Παράλληλες εκδηλώσεις
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στις Βρυξέλλες έχει προγραμματιστεί αρχιερατική επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας στον ιερό ναό των Ταξιαρχών, στις 19 Απριλίου, στις 12:30, με ομιλητή τον δικηγόρο και αντιπρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ), έκδικο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, Χαράλαμπο Αποστολίδη. Επίσης, την ημέρα της ημερίδας θα λειτουργήσει έκθεση ανέκδοτου φωτογραφικού υλικού της Θωμαΐδος Κιζιρίδου.


Ο Στέφανος Τανιμανίδης εκφωνεί λόγο στον Μητροπολιτικό Ναό για τη Γενοκτονία των Ποντίων (2014)

Η αντιπροσωπεία, στο πλαίσιο της παρουσίας της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους πολιτικών ομάδων, κομμάτων, επικεφαλής σχετικών επιτροπών και ευρωβουλευτές, προκειμένου να τους ενημερώσει για το θέμα της Γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων από τους Τούρκους.

Θα ζητηθεί από όλους να ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία ώστε να συμβιβαστεί με το ιστορικό της παρελθόν και να προχωρήσει στην υιοθέτηση των αιτημάτων της αντιπροσωπείας, καθώς και στην επίλυσή τους.

«Έχει προγραμματιστεί να δούμε όλους τους επικεφαλής των πολιτικών φορέων στο Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να τους θέσουμε υπόψη τους τις θέσεις μας. Θέλουμε η προσπάθειά μας να αποτελέσει ένα βήμα για την ενημέρωση των πολιτικών αλλά και των λαών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις θέσεις μας, ώστε να μπει ένα ακόμα λιθαράκι στην προσπάθεια επίλυσης των ζητημάτων.


Η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου το 2014

»Παράλληλα, η συγκεκριμένη προσπάθεια αποτελεί και μια απάντηση σε όλους αυτούς –κυρίως στους πολιτικούς– που στη χώρα μας αμφισβητούν ιστορικά γεγονότα και χαρακτηρίζουν “Ρωσοπόντιους” Έλληνες του Πόντου, οι οποίοι, κυνηγημένοι από τους κεμαλιστές, αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην ομόδοξη Ρωσία στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, όπου έζησαν αποκλεισμένοι και ξεχασμένοι, αλλά κράτησαν πάνω από όλα την εθνική τους συνείδηση ζωντανή», κατέληξε ο Στέφανος Τανιμανίδης.