9 Μάρτιος 2016, 13:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάρτιος 2016, 12:40

Ο χορός μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας – Έρευνα με ελληνική συμμετοχή

  • Ο χορός μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας – Έρευνα με ελληνική συμμετοχή
    (Φωτ.: EPA / Kim Ludbrook)

Η ενασχόληση με τον χορό μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα με ελληνικό «χρώμα».

Στην ομάδα των ερευνητών με επικεφαλής τη Ντάφνα Μέρομ του Πανεπιστημίου του δυτικού Σίδνεϊ, συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής Εμμανουήλ Σταματάκης, αναπληρωτής καθηγητής.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 48.400 ανθρώπους άνω των 40 ετών, οι οποίοι δεν είχαν κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα στην αρχή της μελέτης. Από αυτούς (κυρίως γυναίκες), οι 3.100 ασχολούνταν με τον χορό.

Όσοι χόρευαν και όσοι περπατούσαν συστηματικά, είχαν μικρότερες πιθανότητες να πεθάνουν λόγω καρδιοπάθειας. Οι άνθρωποι που χόρευαν, ήταν συνήθως νεότεροι, είχαν μικρότερο βάρος, λιγότερες χρόνιες ασθένειες και ασκούνταν σωματικά περισσότερο. Η προστατευτική δράση του χορού εμφανίζεται σε όσους και όσες ασχολούνται σε μέτριο τουλάχιστον βαθμό, αλλά όχι όταν η ενασχόλησή τους είναι τελείως περιστασιακή, ανέφεραν οι ερευνητές. Δεν διευκρίνισαν όμως ποια είναι η ελάχιστη συνιστώμενη ενασχόληση με το χορό.

Κατά το τέλος της μελέτης είχαν σημειωθεί 1.714 θάνατοι από καρδιαγγειακά αίτια, οι περισσότεροι μεταξύ εκείνων που δεν ασχολούνταν με το χορό και δεν ασκούνταν.

«Θα συμβούλευα όσες και όσους βαριούνται κάπως το περπάτημα ή τους αρέσουν οι προκλήσεις, να δοκιμάσουν το χορό», δήλωσε η Ντάφνα Μέρομ διευκρινίζοντας ότι όσο πιο γρήγορο ρυθμό έχει ο χορός, τόσο πιο μεγάλο είναι το όφελος για την καρδιά, αλλά και για την ψυχική διάθεση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό προληπτικής ιατρικής American Journal of Preventive Medicine