8 Μάρτιος 2016, 21:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάρτιος 2016, 21:14

Νταβούτογλου και Τσίπρας στην Σμύρνη ανανέωσαν τη συμφωνία για την επανεισδοχή

  • Νταβούτογλου και Τσίπρας στην Σμύρνη ανανέωσαν τη συμφωνία για την επανεισδοχή

Πλούσιο ήταν το μενού στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του, στην Σμύρνη. Και τι δεν «έκρυβε»… Από μοίρασμα λουλουδιών και μπλε χαλί υποδοχής μέχρι ήχους από ελληνικό μπουζούκι κατά τη διάρκεια του γεύματος και «καλώς ήρθες Αλέξη» στα ελληνικά από τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Όμως, ως κυρίως πιάτο περιλάμβανε όσα απασχολούν τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό φάνηκε και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες με τον Α. Τσίπρα να επαναλαμβάνει «ο φίλος Αχμέτ» και ο Α. Νταβούτογλου να τον αποκαλεί «ο αξιότιμος Αλέξης Τσίπρας».

«Καλώς ήρθατε» είπε ο Νταβούτογλου στον πρωθυπουργό με το ξεκίνημα της συνέντευξης στα ελληνικά ενώ ο Α. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Τούρκο πρωθυπουργό για την πρότασή του στο προσφυγικό και αναφερόμενος στο Αιγαίο χρησιμοποίησε τη φράση «η θάλασσά μας».

Αφού πρώτα έγινε γνωστό ότι ανανεώθηκε και επικαιροποιήθηκε η διμερής συμφωνία που έχουν εδώ και χρόνια Ελλάδα και Τουρκία για την επανεισδοχή στη γείτονα των παράτυπων μεταναστών που περνούν στη χώρα μας, και υπογράφηκαν συμφωνίες μεταξύ των υπουργών που συμμετέχουν στο Τέταρτο Ελληνοτουρκικό Συμβούλιο Συνεργασίας (το πέμπτο συμφωνήθηκε να γίνει στη Θεσσαλονίκη), στη συνέχεια άρχισαν τα «δύσκολα» με τον πρωθυπουργό να θέτει το θέμα των διακινητών, των παραβιάσεων και του Κυπριακού.

Ο Α. Τσίπρας είπε ότι εξέθεσε στη συνάντηση που είχαν «τη σοβαρή ανησυχία για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας και ιδιαίτερα των εναέριων εμπλοκών το τελευταίο έτος» προσθέτοντας ότι αυτό δεν συνάδει με τη φιλική διάθεση που υπάρχει.

Για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η δίκαιη λύση καθίσταται όλο και πιο επιτακτική με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και εντός του πλαισίου του κοινοτικού κεκτημένου. Αναφερόμενος στα κυκλώματα των διακινητών τόνισε ότι είναι «απαράδεκτο να έχουμε τόσο εξελιγμένα οπλικά συστήματα από την κούρσα των εξοπλισμών τόσων ετών, που κάναμε για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο λες και θα κέρδιζε κάτι ο ένας ή ο άλλος από αυτό και οι διακινητές να αλωνίζουν».

Αναφερόμενος στην Σμύρνη είπε ότι στη μνήμη των περισσοτέρων θυμίζει τον πόλεμο, τον πόνο, την προσφυγιά, όμως θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η Σμύρνη είναι και μια πόλη σύμβολο της ειρηνικής συνύπαρξης.

Από τη μεριά του ο Α. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι Α. Τσίπρας έδειξε αποφασιστικότητα να λυθούν τα προβλήματα του Αιγαίου και του Κυπριακού. Και μετά τα καλά λόγια, άρχισαν τα… παρατράγουδα καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα κάνει παραβιάσεις (!) στο Αιγαίο και ότι το casusbelli ήταν απάντηση στην απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου να κυρώσει τη σύμβαση του ναυτικού δικαίου, σύμφωνα με την οποία μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.

Επιπλέον έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αλλαγή των σχολικών βιβλίων για να βελτιωθούν οι σχέσεις ως προς τα ιστορικά γεγονότα. Ακόμη, έγινε συζήτηση για θέματα ενεργειακά και συμφωνήθηκε η αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Άγκυρας καθώς και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης.