8 Μάρτιος 2016, 23:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάρτιος 2016, 20:11

Καταδίκες για την υπόθεση του Sea Diamond – Έπαυσε η δίωξη στον ανθυποπλοίαρχο

  • Καταδίκες για την υπόθεση του Sea Diamond – Έπαυσε η δίωξη στον ανθυποπλοίαρχο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε τις ποινές που είχαν επιβληθεί στον πλοίαρχο και τον εκπρόσωπο της ναυτιλιακής εταιρείας για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, το οποίο βυθίστηκε το 2007 στη θαλάσσια περιοχή της Καλντέρας στη Σαντορίνη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το 2013, τρία άτομα είχαν καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Πειραιά για το επίμαχο ναυάγιο. Πρόκειται για τον πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου, τον γενικό διευθυντή της εταιρείας Core Marine Limited (υπό την τεχνική διαχείριση της οποίας ήταν το Sea Diamond, ως θυγατρική της Louis Cruises) και τον ανθυποπλοίαρχο αξιωματικό υπηρεσίας-γέφυρας.

Στην συνέχεια τα τρία άτομα άσκησαν αναίρεση στον Άρειο Πάγο. Το περασμένο έτος το Ποινικό Τμήμα του, με την υπ’ αριθ. 63/2105, απόφασή του αναίρεσε μερικά την εφετειακή απόφαση και παρέπεμψε να δικαστούν και πάλι στο Εφετείο Πειραιά για πλημμελήματα τρία άτομα.

Η υπόθεση δικάστηκε για δεύτερη φορά στο Τριμελές Εφετείο Πειραιά και τον περασμένο Μάρτιο τα τρία αυτά άτομα καταδικάστηκαν και πάλι με μικρότερες όμως ποινές.

Αναλυτικότερα, καταδικάστηκαν κατά συγχώνευση, ο πλοίαρχος του κρουαζιερόπλοιου σε 36 μήνες φυλάκισης, ο γενικός διευθυντής σε ποινή φυλάκισης 24 μηνών και ο αξιωματικός γέφυρας σε ποινή φυλάκισης 21 μηνών.

Στην συνέχεια άσκησαν και πάλι αναίρεση στον Άρειο Πάγο. Το Ποινικό Τμήμα, με νέα απόφαση, απέρριψε οριστικά την αναίρεση του πλοιάρχου και του εκπροσώπου της επίμαχης εταιρείας, κρίνοντας ότι η εφετειακή απόφαση έχει πλήρη, ειδική, εμπεριστατωμένη και σαφή αιτιολογία όπως απαιτεί τα Σύνταγμα. Έτσι, επικύρωσε τις ποινές που είχαν επιβληθεί από το Εφετείο τη δεύτερη φορά.

Όμως, ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την αναίρεση του ανθυποπλοιάρχου και έπαυσε οριστικά η σε βάρος του ποινική δίωξη, με το σκεπτικό ότι εφόσον βρισκόταν στην γέφυρα ο πλοίαρχος, την ευθύνη του πλοίου την είχε εκείνος (πλοίαρχος).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ