8 Μάρτιος 2016, 13:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάρτιος 2016, 12:54

«Αιδώς Αργείοι!» – Για τον προσβλητικό χαρακτηρισμό κατά του Ιβάν Σαββίδη

  • «Αιδώς Αργείοι!» – Για τον προσβλητικό χαρακτηρισμό κατά του Ιβάν Σαββίδη

Ο Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα» εκφράζει τη βαθιά του δυσαρέσκεια στον όρο «Ρωσοπόντιος εξολοθρευτής», αναφερόμενος στον κ. Ιβάν Σαββίδη. 

Οφείλουμε, ως Πόντιοι της τρίτης και τέταρτης γενιάς Ποντίων προσφύγων, να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε μέρος της ιστορικής αλήθειας, που ο τίτλος του εν λόγω άρθρου θέτει σε αμφισβήτηση. Έχουμε ηθικό χρέος απέναντι στους Έλληνες προγόνους μας να υπερασπιστούμε την εθνική τους καταγωγή, που τόσο άδικα λοιδορείται τις τελευταίες ημέρες από ανιστόρητους (επιεικής ο χαρακτηρισμός), πλην όμως δυστυχώς «καταξιωμένους» πολιτικούς της σύγχρονης Ελλάδας. 

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο κ. Σαββίδης είναι ελληνικής καταγωγής και απόγονος οικογένειας Ποντίων από την ιστορική Σάντα του Πόντου. Το γεγονός ότι δεν δίνει συνεντεύξεις Τύπου στα ελληνικά δεν τον κάνει λιγότερο πατριώτη από τον οποιονδήποτε. Δεν γνωρίζουμε εάν είχατε την ίδια ευαισθησία και με τον κ. Άντριου Άθενς, που όταν έγινε πρόεδρος του ΣΑΕ δεν γνώριζε την ελληνική γλώσσα. Υποθέτω πως μάλλον όχι, αφού εκείνος μιλούσε αγγλικά και όχι μια ΕΛΛΗΝΙΚΗ διάλεκτο.

Εκτός εάν αποδεχθούμε πως όσοι διέφυγαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα από τον Πόντο προς την τότε Σοβιετική Ένωση εξαιτίας του τουρκικού εθνικισμού, δεν είναι Έλληνες. 

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι πώς είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα τέτοιοι αδόκιμοι όροι, όπως «Ρωσοπόντιος», προσβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν έναν ολόκληρο λαό που τόσο βάναυσα έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν. 

Και αυτό που είναι ακόμη χειρότερο και πιο ανησυχητικό, είναι οι χαρακτηρισμοί αυτοί να χρησιμοποιούνται από ανθρώπους της πολιτικής που κατείχαν δημόσια αξιώματα επί σειρά ετών, όπως εσείς κ. Ανδριανόπουλε εν προκειμένω, ο οποίος όφειλε να γνωρίζει καλύτερα την ιστορία των συμπατριωτών του, Ελλήνων προσφύγων. 

Πολλοί μεγαλόσχημοι Ελληναράδες που μιλούν άπταιστα την ελληνική, τα χρήματά τους τα έχουν εκτός Ελλάδος κύριε Ανδριανόπουλε, ενώ ένας «Ρωσοπόντιος» τα επένδυσε στην Ελλάδα βοηθώντας μια οικονομία που εσείς οι μεγαλόσχημοι καταστρέψατε. 

Αιδώς Αργείοι, κ. Ανδριανόπουλε.