7 Μάρτιος 2016, 23:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Μάρτιος 2016, 22:26

«Πνίγουν» την αγορά χρέη σε τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία

  • «Πνίγουν» την αγορά χρέη σε τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία

Στις αρχές του 2016 το σύνολο του ιδιωτικού χρέους αγγίζει τα 225 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ είναι αποκαλυπτικά.

Τα «κόκκινα» δάνεια φθάνουν τα 109,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 δισ. ευρώ αφορούν σε μεγάλες επιχειρήσεις και τα 20 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία ανέρχονται σε 86,3 δισ. ευρώ και στα ασφαλιστικά ταμεία σε 27,2 δισ. ευρώ (17 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ και 10,2 δισ. ευρώ στον ΟΑΕΕ).

Οι κλάδοι με τα υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι η κλωστοϋφαντουργία, η βιομηχανία χαρτιού και ξύλου, ο αγροτικός κλάδος, το εμπόριο, οι κατασκευές και η μεταποίηση. Φαίνεται μάλιστα ότι τα πράγματα επιδεινώνονται. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης εκτιμά ότι η χρονιά ξεκίνησε χειρότερα απ' ότι τέλειωσε η προηγούμενη, τονίζοντας πως υπάρχουν αρνητικά πρόσημα σε όλους κλάδους και σε όλους τους οικονομικούς δείκτες.

Ειδικότερα, καταγράφεται μία περαιτέρω μείωση του εισοδήματος κατά 16%. Επίσης, μία πτώση στο χονδρικό εμπόριο κατά 12% και στο λιανικό κατά 18%. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ έκανε λόγο για το χειρότερο Φεβρουάριο της επταετούς ελληνικής κρίσης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα λάθος την προσέγγιση της κυβέρνησης στο θέμα των αποδείξεων.