8 Μάρτιος 2016, 19:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάρτιος 2016, 18:50

Οι Μωμόγεροι στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Ελευσίνας (φωτο, βίντεο)

  • Οι Μωμόγεροι στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Ελευσίνας (φωτο, βίντεο)
    (Φωτ.: Χριστίνα Κατουρτσίδου)
  • Οι Μωμόγεροι στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Ελευσίνας (φωτο, βίντεο)
    (Φωτ.: Χριστίνα Κατουρτσίδου)
  • Μωμόγεροι 3ης και 4ης γενιάς παρουσιάζουν το δρώμενο όπως στον Πόντο
    (Φωτ.: Χριστίνα Κατουρτσίδου)

Αν και έθιμο του Δωδεκαημέρου (παρουσιάζεται από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα), οι Μωμόγεροι τόλμησαν να βγουν στους δρόμους της Ελευσίνας το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016, προκαλώντας γέλιο και αναστάτωση στους κατοίκους.

Πρώτη φορά παρουσιάζονται οι Μωμόγεροι από το Σύλλογο Ποντίων Μαγούλας και Περιχώρων, και εντάχθηκαν στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Ελευσίνας μαζί με άλλα πολιτιστικά σωματεία και φορείς, ξεσηκώνοντας την πόλη.

Αποκριάτικο ρυθμό έδινε η Φιλαρμονική του Δήμου, ενώ πλήθος κόσμου έβγαινε στα μπαλκόνια για να παρακολουθήσει.


Η Φιλαρμονική του Δήμου Ελευσίνας (φωτ.: Χρ. Κατουρτσίδου)

Η αποκριάτικη πομπή ξεκίνησε από την πλατεία, απέναντι από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, και κατευθύνθηκε προς το κέντρο της πόλης. Αν και τελευταίοι, οι Μωμόγεροι τελικά έφτασαν να ηγούνται της αποκριάτικης πομπής, μιας και ο σαματάς από το νταούλι, το αγγείο και τη λύρα προϊδέαζαν για το τι ακολουθεί. Ο Γιώργος Κυριακίδης στη λύρα, ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης στο αγγείο και ο Χρήστος Μαυρίδης στο νταούλι έδιναν ρυθμό και παλμό στους Μωμόγερους, που αυτοί με τη σειρά τους το μετέφεραν στον κόσμο.

Τσίπουρο και παραδοσιακά εδέσματα μοίραζε ο γιατρός, ενώ η νύφε, η γραία και ο γέρον, ο δεάβολον και ο άρκον έδιναν το δικό τους σόου, προκαλώντας γέλιο στους παρευρισκομένους.


Μωμό'ερος θα 'ίνουμαι και με τα κωδωνόπα θα λάσκουμαι... (φωτ.: Χρ. Κατουρτσίδου)

Στην κεντρική πλατεία Ηρώων κατέληξε η αποκριάτικη πομπή, για να παρουσιάσει ο κάθε σύλλογος τα αποκριάτικα ήθη κι έθιμα στην πίστα.

Ο Σύλλογος Ποντίων Μαγούλας και Περιχώρων συναντήθηκε με τον Σύλλογο Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα» στην πλατεία και σκάρωσαν ένα ποντιακό παραδοσιακό γλέντι.


Μέλη του Συλλόγου Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα» ντυμένα μίνιον

Οι Πόντιοι της Μαγούλας παρουσίασαν ολοκληρωμένο το χορευτικό κομμάτι του δρώμενου στην πίστα, αποσπώντας θερμό χειροκρότημα.

Κείμενο, φωτογραφίες: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

Gallery