7 Μάρτιος 2016, 19:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Μάρτιος 2016, 19:14

Επιστρέφουν την Τρίτη οι θεσμοί στην Αθήνα – Τον Απρίλιο η συζήτηση για το χρέος

  • Επιστρέφουν την Τρίτη οι θεσμοί στην Αθήνα – Τον Απρίλιο η συζήτηση για το χρέος
    Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος χαμογελαστός στο Eurogroup της 7ης Μαρτίου 2016 (φωτ.: EPA /Laurent Dubrule)

Κλίμα αισιοδοξίας από το Eurogroup επιχειρούν να μεταφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες. Σύμφωνα με διαρροές που έγιναν από τη συνεδρίαση, προκύπτει ότι κλειδώνει η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα την Τρίτη.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ περί έναρξης των συζητήσεων για το χρέος τον Απρίλιο.

Εάν αυτό πράγματι συμβαίνει, τότε αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ερώτημα ποια μέτρα θα ζητηθούν ώστε να προχωρήσει και η αξιολόγηση αλλά και ποιο θα είναι το μέλλον του ΔΝΤ. Δεν είναι τυχαίο ότι στο πλαίσιο αυτό ο Ντάισεμπλουμ ζήτησε να τηρηθεί στο ακέραιο η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 και να συμφωνηθούν ποια είναι τα δημοσιονομικά μέτρα που χρειάζονται καθώς και τι είδους μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει στο Ασφαλιστικό.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι «οι θεσμοί πρέπει να δείξουν σήμερα ότι έχουν κοινή άποψη για την αξιολόγηση».

Σύμφωνα με τον Μοσκοβισί, αυτό σημαίνει ότι: 

  • Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα είναι εποικοδομητικές.
  • Υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει.
  • Υπάρχουν περιθώρια ελιγμών στο θέμα των μεταρρυθμίσεων.
  • Είναι αναγκαία η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα με προοπτική να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

«Αυτή είναι η πολιτική απόφαση που πρέπει να ληφθεί σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη την προσφυγική κατάσταση στην Ελλάδα», σχολίασε ο Γάλλος επίτροπος. Από τη μεριά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι η αξιολόγηση συνδέεται με το προσφυγικό αν και είναι δύο διαφορετικά πράγματα, «αλλά δεν μπορούμε να μην το λάβουμε υπ' όψιν. Ήμασταν πάντα γενναιόδωροι με την Ελλάδα».