7 Μάρτιος 2016, 17:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Μάρτιος 2016, 17:57

Το κράτος χρωστά πάνω από 5 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους!

  • Το κράτος χρωστά πάνω από 5 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους!
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ ετησίως το ποσό που οφείλει το κράτος σε περισσότερους από 1,7 εκατ. συνταξιούχους, και το οποίο προέρχεται από τις περικοπές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στις συντάξεις αλλά κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές.

Πρόκειται για μια «βόμβα» στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος.

Το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να βρει λύση στο «γόρδιο δεσμό» συμπεριέλαβε το μέτρο της «προσωπικής διαφοράς» στο αρχικό σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό, συναντώντας όμως τη διαφωνία των δανειστών.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι νέες προσφυγές συνταξιούχων κατά προγενέστερων περικοπών. Οι αποφάσεις που ήδη έχουν λάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο αφορούν:

  • τις περικοπές των κυρίων και επικουρικών συντάξεων που ίσχυσαν από την 1η Αυγούστου του 2012,
  • την περικοπή της 13ης και της 14ης σύνταξης,
  • την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους και
  • την επιβολή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης.

Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις, τα δύο Ανώτατα Δικαστήρια διέταξαν τόσο την αναπροσαρμογή μισθών και συντάξεων από τον Ιούλιο του 2012, όσο και την καταβολή των αναδρομικών.

Τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση είχαν κρούσει οι Ενώσεις Διοικητικών Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος εκφράζοντας την αντίθεση τους στις σχεδιαζόμενες νέες περικοπές σε βάρος των ήδη συνταξιούχων, και παράλληλα καταδεικνύοντας τις ενδεχόμενες νομικές παρενέργειες.