7 Μάρτιος 2016, 16:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Μάρτιος 2016, 17:12

Ο Ερντογάν ζητά τα 3 δισ. για το προσφυγικό – Παζάρι στη Σύνοδο Κορυφής

  • Ο Ερντογάν ζητά τα 3 δισ. για το προσφυγικό – Παζάρι στη Σύνοδο Κορυφής
    Στιγμιότυπο λίγο προτού ξεκινήσει το γεύμα εργασίας των «28» με τον Αχμέτ Νταβούτογλου (φωτ.: EPA / Geert Vanden Wijngaert)

Αλλαγές στο πρόγραμμα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής φέρνει η έντονη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και του Τούρκου πρωθυπουργού. Η ακύρωσης της προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου των Τουσκ-Γιούνκερ-Νταβούτογλου, μετά το γεύμα εργασίας, έχει ως στόχο πρώτα να παρουσιαστούν οι τουρκικές θέσεις και στη συνέχεια να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Πηγές σημειώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μετά το γεύμα των «28» με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, θα ακολουθήσει συνάντηση μόνο των Ευρωπαίων ηγετών προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινή θέση.

Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί στο δείπνο εργασίας με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού της Τουρκίας.

Η Ένωση επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία η οποία θα πηγαίνει πιο πέρα από αυτά για τα οποία Τουσκ και Νταβούτογλου έδωσαν τα χέρια στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας στην Άγκυρα. Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι η Τουρκία καλείται να δεχθεί την επανεισδοχή όχι μόνο όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου στην Ευρώπη αλλά ενδεχομένους και τους Σύρους πρόσφυγες, έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, ζήτησε εδώ και τώρα τα 3 δισ. ευρώ που υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. «Ήδη δαπανήσαμε 10 δισ. δολάρια για 3 εκατ. ανθρώπους. Υποσχέθηκαν να μας δώσουν 3 δισ. ευρώ, και από τότε έχουν περάσει τέσσερις μήνες. Ο πρωθυπουργός είναι αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες. Ελπίζω να επιστρέψει με αυτά τα χρήματα», είπε χαρακτηριστικά.