7 Μάρτιος 2016, 13:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Μάρτιος 2016, 13:22

Πέθανε ο Ρέι Τόμλινσον, εφευρέτης του e-mail

  • Πέθανε ο Ρέι Τόμλινσον, εφευρέτης του e-mail

Μπορεί στους περισσότερους από εμάς ο Ρέι Τόμλινσον να ήταν άγνωστος, αλλά καθημερινά χρησιμοποιούμε το δημιούργημά του το e-mail, που έχει διευκολύνει την προσωπική και επαγγελματική μας ζωή. Αυτός ο σπουδαίος προγραμματιστής έφυγε το Σάββατο το πρωί, στο σπίτι του στη Μασαχουσέτη, μάλλον από καρδιακή προσβολή.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αμυντικής βιομηχανίας Raytheon, Μάικλ Ντομπλ, όπου εργαζόταν ο 74χρονος Αμερικανός, ήταν «ένας πραγματικός ηγέτης στο χώρο της τεχνολογίας, ο Ρέι ήταν ο άνθρωπος που μας έφερε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην απαρχή της ιστορίας των υπολογιστών δικτύου».

Ο Τόμλινσον έστειλε το πρώτο ηλεκτρονικό μήνυμα το 1971, ενώ δούλευε ως μηχανικός για την Bolt, Beranek and Newman (BBN), μια εταιρεία που συνέβαλε στην πολύ πρώιμη μορφή του διαδικτύου, δημιουργώντας ένα σύστημα που λεγόταν Arpanet. Το σύστημα αυτό επέτρεπε την ανταλλαγή ατομικών μηνυμάτων μεταξύ χρηστών υπολογιστών σε διαφορετικούς διακομιστές.

Παρόλο που το έργο του άλλαξε τον τρόπο με τον ο οποίο επικοινωνούμε, «εκείνος παρέμεινε ταπεινός, ευγενής και γενναιόδωρος με το χρόνο του και τα ταλέντα» όπως είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Raytheon.

Ο Τόμλινσον καταγόταν από το Άμστερνταμ της πολιτείας της Νέας Υόρκης, και σπούδασε στο Πολυτεχνείο Rensselaer και το ΜΙΤ τη δεκαετία του 1960. Η προσφορά του άρχισε να αναγνωρίζεται παγκόσμια όταν η χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έγινε γνωστή με τη διάδοση των ατομικών υπολογιστών, ενώ του είχαν απονεμηθεί βραβεία από οργανισμούς τεχνολογίας, περιοδικά και τη Διεθνή Ακαδημία Ψηφιακών Τεχνών και Επιστημών.