6 Μάρτιος 2016, 15:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Μάρτιος 2016, 14:10

Κατρούγκαλος: Επιστροφή της τρόικας Τετάρτη ή Πέμπτη

  • Κατρούγκαλος: Επιστροφή της τρόικας Τετάρτη ή Πέμπτη
    (Φωτ. αρχείου / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο πρώτος υπουργός που «βλέπει» επιστροφή της τρόικας την προσεχή εβδομάδα είναι ο Γ. Κατρούγκαλος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι Τετάρτη ή Πέμπτη θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, καθώς –σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους– πλέον βρισκόμαστε «πολύ κοντά» σε μία συμφωνία που θα επιτρέψει την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου μέσα στον Μάρτιο.

Την ίδια ώρα όμως παραδέχτηκε ότι τα πιο «ακανθώδη» ζητήματα των ποσοστών αναπλήρωσης και της εθνικής σύνταξης παραμένουν ανοιχτά, με την κυβέρνηση να παραμένει πιστή στις κόκκινες γραμμές της.

Ο υπουργός Εργασίας αποσαφήνισε πως η ελληνική πλευρά επιμένει για μη μείωση των κύριων συντάξεων και για διατήρηση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του συνταξιοδοτικού συστήματος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε μία μεταρρύθμιση με «κοινωνικό πρόσημο». Διευκρίνισε πάντως ότι, σε αντίθεση με το περασμένο καλοκαίρι, η κυβέρνηση δεν βρίσκεται υπό τόσο μεγάλη πίεση, καθώς σήμερα δεν είναι η ίδια απομονωμένη, αλλά το ΔΝΤ.

Τέλος όσον αφορά τις λαϊκές αντιδράσεις για τις κυβερνητικές προτάσεις για το Ασφαλιστικό, υποστήριξε ότι αυτοί που ακόμα διαμαρτύρονται είναι οι επαγγελματικές κατηγορίες που «έχουν πολλά και δεν θέλουν να δώσουν ένα μικρό μέρος για το Ασφαλιστικό».