6 Μάρτιος 2016, 12:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Μάρτιος 2016, 12:37

H... Μεγάλη Δευτέρα για την Ελλάδα

  • ΕΕ: Επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ανάπτυξη το δεύτερο μισό του 2016

Η... μεγάλη Δευτέρα (σε δύο μέτωπα) είναι για την Ελλάδα η αυριανή ημέρα. Και αυτό γιατί αφενός υπάρχει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό και αφετέρου το εξίσου αποφασιστικό, για την αξιολόγηση και την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, Eurogroup.

Στο Μαξίμου τις τελευταίες ώρες έχει κτυπήσει «κόκκινο». Μετά τη μαραθώνια σύσκεψη της Παρασκευής με τους πολιτικούς αρχηγούς υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε μαζί του το «κείμενο συμπερασμάτων» που δείχνει τις ελληνικές θέσεις.

Από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, πριν από 15 μόλις μέρες, πολλά έχουν αλλάξει. Από τη μια, η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με τη συνωμοσία της Αυστρίας και των χωρών που θέλουν κλειστά τα σύνορα της Ελλάδας προς τον Βορρά. Από την άλλη, υπάρχει το ατέλειωτο παζάρι της Άγκυρας που παίζει παιχνίδια στο Αιγαίο.

Δεν είναι τυχαίο ότι πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, θα γίνει η τριμερής μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ, του Αλέξη Τσίπρα και του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πάντως στο τραπέζι της Συνόδου περιμένουν την Ελλάδα με άγριες διαθέσεις τόσο η Αυστρία όσο και η Σλοβακία που πρωταγωνιστούν στις κινήσεις εναντίον της χώρας μας, αλλά και αρκετές χώρες που θα πιέσουν την Ελλάδα για αυστηρότερους ελέγχους στο πλαίσιο της συνθήκης Σένγκεν.

Ακόμη και η Κομισιόν θα πιέσει την Αθήνα με χρονοδιάγραμμα και με νέα «έφοδο» εμπειρογνώμων που θα κάνει έκθεση για το αν τηρούνται οι δεσμεύσεις της χώρας μας για ελέγχους στα σύνορα, με βάση τους όρους που έχουν τεθεί. Δηλαδή να γίνεται 100% ταυτοποίηση και καταγραφή των εισερχομένων και να διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι ασφαλείας με τις βάσεις δεδομένων.

Εάν η έκθεση έχει χαμηλό βαθμό, τότε θα δοθεί διορία 48ωρου για υπόμνημα-απάντηση από την πλευρά της χώρας μας και στα μέσα Μαΐου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Πάντως, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της ζώνης Σένγκεν, η Κομισιόν θα δίνει τη δυνατότητα (έως το τέλος του χρόνου) να επιστρέφονται οι αιτούντες άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αυτομάτως δημιουργούνται οι συνθήκες για την επιστροφή στην Ελλάδα δεκάδων χιλιάδων μεταναστών καθώς ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να κρατήσουν στο έδαφός τους μόνο πρόσφυγες!

Από τη μεριά του ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να πείσει τους εταίρους ότι πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες, ζητώντας παράλληλα ό,τι αποφασισθεί να τηρηθεί από όλους. Θα επισημάνει ακόμη ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει όλο το βάρος και από την άλλη την Τουρκία να σταματήσει το ύπουλο παιχνίδι που παίζει στο Αιγαίο με τους διακινητές, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η Άγκυρα πάντως ετοιμάζεται για το μεγάλο παζάρι ζητώντας πλέον εκτός από χρήματα για το προσφυγικό, να ανοίξουν και άλλα ζητήματα (κυρίως κεφάλαια της ενταξιακής της πορείας).