5 Μάρτιος 2016, 18:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάρτιος 2016, 18:15

Βαίαια επεισόδια πυροδοτεί η φίμωση από τον Ερντογκάν της εφημερίδας «Zaman»

  • Βαίαια επεισόδια πυροδοτεί η φίμωση από τον Ερντογκάν της εφημερίδας «Zaman»
    Τραυματισμένη διαδηλωτής κατά τη διάρκεια των σημερινών επεισοδίων έξω από τα γραφεία της εφημερίδας Zaman δέχεται τη φροντίδα της φίλης της (φωτ.: EPA / Μehmet Yaman / Zaman Daily News)

Δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και αντλίες νερού χρησιμοποίησε η τουρκική αστυνομία, προκειμένου να διαλύσει τη συγκέντρωση 2.000 και πλέον διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη, που είχαν συγκεντρωθεί για δεύτερη συνεχόμενη μέρα έξω από τα γραφεία της Zaman, της μεγαλύτερης εφημερίδας της γειτονικής χώρας, μετά την απόφαση των αρχών ν' αναλάβουν τον έλεγχό της.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η εφημερίδα θα επαναλειτουργήσει, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και μετά την απομάκρυνση του αρχισυντάκτη της.

Με χθεσινή δικαστική απόφαση ο έλεγχος της εφημερίδας Zaman, αλλά και της αγγλόφωνης έκδοσης Today's Zaman που ανήκει στον ίδιο όμιλο, ανατέθηκε σε κρατικό λειτουργό. Οι τουρκικές αρχές υποπτεύονται ότι η εφημερίδα διατηρεί σχέσεις με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος είναι αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και θεωρείται βασικός αντίπαλος του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογκάν.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και χθες έξω από τα γραφεία της Zaman (φωτ.: EPA / Usame Ari / Zaman)

Παράλληλα, η τουρκική αστυνομία προχώρησε χθες στη σύλληψη γνωστών επιχειρηματιών με την κατηγορία της χρηματοδότησης της ομάδας Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan news.

Οι τελευταίες εξελίξεις προκάλεσαν την παρέμβαση της Ουάσινγκτον, η οποία κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου και τις δημοκρατικές αξίες, καταγγέλλοντας την απόφαση να τεθεί υπό δικαστική εποπτεία η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Zaman. «Το εκλαμβάνουμε ως μια ακόμη σε μια σειρά ανησυχητικών δικαστικών και αστυνομικών ενεργειών τις οποίες έκανε η τουρκική κυβέρνηση, στοχοθετώντας μέσα ενημέρωσης και άλλους που την επικρίνουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.