5 Μάρτιος 2016, 12:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάρτιος 2016, 12:44

Αλέξης Τσίπρας: Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά όχι εκτός ελέγχου

  • Αλέξης Τσίπρας: Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά όχι εκτός ελέγχου
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Κατά των χωρών που έχουν κλείσει τα σύνορά τους στη βαλκανική οδό, βάλλει εκ νέου ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, τονίζοντας συγχρόνως ότι το προσφυγικό δεν πρέπει να συγχέεται με την κρίση χρέους. «Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά όχι εκτός ελέγχου», τονίζει ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα με τις προσφυγικές ροές, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή η μόνη χώρα που εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της». Ερωτηθείς δε για τις ενέργειες χωρών της βαλκανικής οδού, τονίζει:

«Αυτό το οποίο κάποιες χώρες συμφώνησαν και αποφάσισαν, αντιτίθεται σε όλους τους κανόνες, σε όλη την Ευρώπη και το εκλαμβάνουμε ως μη φιλική ενέργεια! Δεν επιτρέπεται να συμφωνείται κάτι σε μια Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μετά κάποιοι λίγοι να συγκεντρώνονται και απλώς να αποφασίζουν το κλείσιμο συνόρων. Αυτές οι χώρες καταστρέφουν έτσι την Ευρώπη!»

Απορρίπτει παράλληλα τους ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα αδυνατεί να φυλάξει τα σύνορα της Ευρώπης και το ενδεχόμενο αποπομπής της από τη Ζώνη Σέγκεν, τονίζοντας τη δυσκολία του να περιφρουρήσεις μια ακτογραμμή πάνω από 10.000 χιλιόμετρα.

Τέλος, ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα ζητήσει διαγραφή χρέους «πατώντας» στην προσφυγική κρίση, ο πρωθυπουργός διαχωρίζει πλήρως τα δύο θέματα και εξαπολύει επίθεση και κατά του ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας: «Το πρόβλημα είναι και παραμένει το ΔΝΤ. Κατ' επανάληψη έρχονται από εκεί νέες απαιτήσεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την αρχική συμφωνία. Η ΕΕ πρέπει να ζητήσει από το ΔΝΤ να σεβαστεί την συμφωνία».