4 Μάρτιος 2016, 23:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Μάρτιος 2016, 23:16

Κοινό ανακοινωθέν κατά πλειοψηφία από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

 • Κοινό ανακοινωθέν κατά πλειοψηφία από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών
  (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου ΝΔ / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Μετά από οκτώ ολόκληρες ώρες στο Προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν στην πλειοψηφία τους να συναινέσουν σε ένα κείμενο, παρά τις εντάσεις και τις διαφωνίες που υπήρξαν τόσο εντός του Προεδρικού, όσο και εκτός με τις δηλώσεις που έκαναν. Διαφώνησαν και δεν συνυπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος και αποχώρησε στις 5:00 το απόγευμα, πριν ολοκληρωθεί η σύσκεψη.

Στη συνέχεια χρειάστηκαν άλλες τρείς ώρες για να καταλήξουν σε συμφωνία, αφού προηγήθηκαν παιχνίδια διαρροών με υποχωρήσεις και κόντρες.

Τη μεγαλύτερη πυροδότησε η απαίτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά να περιληφθεί στο κείμενο το «περί εθνικής κυβέρνησης» κάτι που δεν δεχόταν ούτε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ούτε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα εξερχόμενος της σύσκεψης  τόνισε ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το αν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Όσο για το Μαξίμου απαντώντας στην ομοβροντία δηλώσεων μίλησε για «τραγέλαφο της τρόικας εσωτερικού»  βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως τη Φώφη Γεννηματά, το Βασίλη Λεβέντη και το Σταύρο Θεοδωράκη αν και ο τελευταίος δεν επέμεινε μέχρι τέλους στην ανάγκη οικουμενικής.

Λίγα λεπτά μετά τις 9:00 το βράδυ πάντως, η προεδρία της Δημοκρατίας εξέδωσε την κοινή ανακοίνωση στην οποία συμφώνησαν οι επικεφαλής των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Στην κοινή ανακοίνωση επισημαίνονται μεταξύ άλλων η ανάγκη η Ελλάδα:

 • Να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές καθορίζονται από τις αποφάσεις της ΕΕ.
 • Να συνεργάζεται με την Frontex και το ΝΑΤΟ για τη φύλαξη των συνόρων, «με σεβασμό της εθνικής της κυριαρχίας ως προς την διασφάλιση των συνόρων της»'
 • Να ενισχύει τις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, παράλληλα με την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών.

Τέλος, το κοινό ανακοινωθέν σημειώνει την ανάγκη και η ΕΕ με τη σειρά της να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις:

 • Να επιβάλλει σ’ όλα τα κράτη-μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς τον δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες.
 • Να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.
 • Να προωθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, προγράμματα επιστροφών παράτυπων μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες.
 • Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή ν’ ανακόψει αμέσως τις προσφυγικές ροές και ν’ αναλάβει την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την ΕΕ.
 • Να παράσχει, εγκαίρως, την απαιτούμενη συνδρομή προς τη χώρα μας, κυρίως ως προς τη συνεχή οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την περίθαλψη των προσφύγων.