4 Μάρτιος 2016, 15:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Μάρτιος 2016, 15:44

«Ναι» από την Τουρκία στην επαναπροώθηση μεταναστών

  • «Ναι» από την Τουρκία στην επαναπροώθηση μεταναστών
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Λίγες ημέρες πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό, η Άγκυρα φαίνεται ότι λέει το «ναι» στην επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών. Αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη δέσμευση θα περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα της συνόδου. Ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές διευκρινίζουν ότι στο προσχέδιο της συμφωνίας, που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, η Τουρκία θα αρνείται την επαναπροώθηση προσφύγων από τις εμπόλεμες ζώνες, δηλαδή Σύρων και Ιρακινών.

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Ύστερα από εβδομάδες πιέσεων του Βερολίνου και των Βρυξελλών προς την Άγκυρα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου φέρεται να έχει δώσει το πράσινο φως για τη συστηματική επιστροφή των οικονομικών μεταναστών, και μόνο αυτών, ενώ δεσμεύεται ότι θα ενισχυθούν οι προσπάθειες εξάρθρωσης του δικτύου των διακινητών.

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι αν και η συμφωνία είναι προκαταρκτική, και η εφαρμογή της θα είναι δύσκολη, οι όροι της θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν το σημείο καμπής στη μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Η εφημερίδα, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, σημειώνει ότι η Τουρκία λέει «ναι» και στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών που διασώζονται στα διεθνή ύδατα από την αποστολή του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, η Ευρώπη –διά στόματος Ντόναλντ Τουσκ– επιχειρεί να στείλει το μήνυμα ότι οι πόρτες της θα είναι κλειστές για όσους δεν είναι πρόσφυγες πολέμου. «Θέλω να απευθύνω μια έκκληση σε όλους τους εν δυνάμει παράτυπους οικονομικούς μετανάστες, απ’ όπου κι αν προέρχονται: μην έρχεστε στην Ευρώπη», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Για να δείξει ότι το εννοεί, η Ευρώπη σκοπεύει να ξεκινήσει ένα σύστημα επιστροφής για όσους δεν υπάρχει η προοπτική να εξασφαλίσουν το καθεστώς πρόσφυγα.