4 Μάρτιος 2016, 13:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Μάρτιος 2016, 13:01

Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη θα συνδεθούν (ξανά) και σιδηροδρομικά (ηχητικό)

  • Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη θα συνδεθούν (ξανά) και σιδηροδρομικά (ηχητικό)
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ζήτημα χρόνου είναι να τεθεί σε λειτουργία η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, καθώς σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα, έχουν απομείνει μόνο οι τελευταίες λεπτομέρειες. Μάλιστα όπως είπε στον ρ/σ Πρακτορείο FM 104,9, την ερχόμενη Τρίτη, στη συνεδρίαση του ανώτατου συμβουλίου στη Σμύρνη, θα υπογραφεί το σχετικό μνημόνιο.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης θα υπογραφεί και το σχέδιο για τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης, με υπερταχείες αμαξοστοιχίες.

Δρομολόγια στη συγκεκριμένη γραμμή γίνονταν μέχρι το 2012 οπότε κρίθηκε αναγκαία η διακοπή τους στο πλαίσιο των περικοπών που έγιναν για την οικονομική εξυγίανση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ο Δ. Μάρδας είπε ότι θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία της λεγόμενης «σιδηροδρομικής Εγνατίας», με τη δρομολόγηση τρένων στη γραμμή Ηγουμενίτσα-Κωνσταντινούπολη. «Οι Τούρκοι δεν αρνήθηκαν και για τη λεγόμενη σιδηροδρομική Εγνατία χρειάζεται να συσταθεί μια ομάδα εργασίας» τόνισε ο Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», με τον Κώστα Μπλιάτκα.

Για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, είπε ότι έχουν ήδη βρεθεί Έλληνες πλοιοκτήτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται γι' αυτή τη γραμμή και επισήμανε πως οι Τούρκοι δέχτηκαν επίσης να μειωθούν και τα τέλη στο λιμάνι της Σμύρνης , ώστε να καταστεί οικονομικά ελκυστικό το δρομολόγιο για επιβάτες, αλλά και για οδηγούς φορτηγών πλοίων που θα μεταφέρουν εμπορεύματα προς την Ευρώπη, μέσω της Εγνατίας.