4 Μάρτιος 2016, 08:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Μάρτιος 2016, 08:28

Επιπρόσθετα μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ

  • Επιπρόσθετα μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ
    Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ (Φωτ.: EPA / Benoit Doppagne, Belgium Out)

Συνεχίζεται η κόντρα εντός των θεσμών, καθώς ο...μυστικός δείπνος στις Βρυξέλλες δεν έλυσε το πρόβλημα της Ελλάδας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)  επιμένει ότι θα χρειαστούν μέτρα ύψους 7,2 έως 9 δισ. ευρώ (4%-5% του ΑΕΠ) την τριετία 2016-2018.

 Και αυτό, παρότι μέχρι πρότινος εμφανιζόταν ως σύμμαχος των ελληνικών θέσεων κατά της υπερφορολόγησης και υπέρ της ανάγκης ταχείας επιστροφής στην ανάπτυξη.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις κατέστησε σαφές την Πέμπτη ότι το Ταμείο δεν προτίθεται να κάνει ούτε βήμα πίσω σε σχέση με τις θέσεις που εξέφρασε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματός του Πολ Τόμσεν στο πολυσυζητημένο πρόσφατο άρθρο του. «Για να επιτευχθούν οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος χρειάζονται μέτρα ύψους 4%-5% του ΑΕΠ, όπως έγραψε πρόσφατα ο Πολ Τόμσεν», τόνισε ο  Ράις. Μάλιστα, ερωτηθείς αν η εκτίμηση αυτή ισχύει παρότι το 2015 ο προϋπολογισμός φαίνεται να έκλεισε με βελτιωμένες επιδόσεις έναντι των στόχων, επανέλαβε κοφτά πως ισχύουν όσα έγραψε ο Τόμσεν.

Ο Ράις ουσιαστικά διεύρυνε το χάσμα μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, σχολιάζοντας αιχμηρά ότι «Ελλάδα και Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε πολύ φιλόδοξους μεσοπρόθεσμους στόχους το περασμένο καλοκαίρι» και ότι «αυτοί οι στόχοι ουδέποτε ποσοτικοποιήθηκαν ούτε προσδιορίστηκαν», γι' αυτό «το άρθρο του Π. Τόμσεν προσπαθούσε να εξηγήσει τι απαιτείται για να επιτευχθούν».

Επιπλέον, επισήμανε με νόημα πως «οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται θα ήταν λιγότερο απαιτητικές, αν οι Ευρωπαίοι πρόσφεραν μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι έχει σημειωθεί «ικανοποιητική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και το Ταμείο περιμένει ότι οι επικεφαλής θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα, παρότι δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβή ημερομηνία»!