3 Μάρτιος 2016, 21:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Μάρτιος 2016, 21:09

Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης για το προσφυγικό

  • Πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2018
    (Φωτ. αρχείου)

Τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης στο προσφυγικό παρουσίασε στους υπουργούς του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου. Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η απόφαση της προηγούμενης συνόδου δεν τηρήθηκε, καθώς κράτη-μέλη επί της Βαλκανικής Οδού ενήργησαν μονομερώς σε συντονισμό με χώρες εκτός της ΕΕ. Χαρακτήρισε αυτή την πρακτική «απαράδεκτη, αλλά και μη ανεκτή από την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, τα βασικά προβλήματα είναι ο περιορισμός της ροής στα βόρεια σύνορά μας και η μέχρι στιγμής απουσία ανάσχεσης των ροών από την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο τον κορμό των ελληνικών θέσεων που διατυπώθηκαν και δημόσια και στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και βασίζονται στους παρακάτω άξονες:

Διαχείριση του προσφυγικού
• Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην ΕΕ, αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.
• Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.
• Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.
• Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες.


Από τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Μετεγκατάσταση
Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και επανεγκατάστασης από την Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επίσης την ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας, και επιπλέον την αναγκαιότητα η Τουρκία να εφαρμόσει αποτελεσματικά και υπεύθυνα τη συμφωνία με την ΕΕ, ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση. Άμεσος στόχος, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.

Διακυβερνητική στη Σμύρνη
Σχετικά με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη την ερχόμενη Τρίτη, σημείωσε πως αυτό θα πραγματοποιηθεί διότι στόχος της Ελλάδας είναι η ενεργητική παρέμβαση. Χαρακτήρισε «κομβικό» το ρόλο της Ελλάδας για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη, και ανέφερε πως η Διακυβερνητική της Σμύρνης είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής πολιτικής, και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποδίδουν ιδιαίτερο ρόλο στην Ελλάδα αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.