3 Μάρτιος 2016, 15:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Μάρτιος 2016, 15:01

Περικοπές μισθών, απολύσεις αλλά και διαφάνεια περιλαμβάνει το μνημόνιο της ΝΔ

  • Περικοπές μισθών, απολύσεις αλλά και διαφάνεια περιλαμβάνει το μνημόνιο της ΝΔ
    (Φωτ.: nd.gr)

Το σχέδιο της οικονομικής εξυγίανσης της ΝΔ παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το σύνθημα «Βάζουμε τάξη στο σπίτι μας», το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων περικοπές στη μισθοδοσία, απολύσεις εργαζομένων και απαγόρευση δανεισμού των κομμάτων!

Μητσοτάκης: Τα κόμματα πρέπει να τα βγάζουν πέρα με τα ετήσια έσοδά τους. Θα εισηγηθώ καταστατική πρόβλεψη που να απαγορεύει στα κόμματα να δανείζονται.

Περιγράφοντας τη σημερινή οικονομική κατάσταση είπε ότι η ΝΔ έχει συνολικά χρέη ύψους 214 εκ. ευρώ κυρίως προς τράπεζες, με τις ετήσιες δαπάνες της να φτάνουν τα 8,2 εκ. ευρώ και τα ετήσια έσοδα για το 2016 να είναι 4,2 εκ. ευρώ. Το 60% πηγαίνει προς κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων – άρα μένει 1,8 εκ. ευρώ για κάλυψη ετήσιων δαπανών.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλει οι ετήσιες δαπάνες να πέσουν μέσα σε τρία χρόνια από τα 8,2 εκ. ευρώ στα 2,5 εκ., να μειωθούν δηλαδή οι ετήσιες δαπάνες κατά 70%. «Θα χρειαστούν δύσκολες αποφάσεις για να μπορούμε να λειτουργούμε με οικονομική αυτοτέλεια» είπε, τονίζοντας πως η ΝΔ μετακομίζει από ένα ακριβό κτήριο για το οποίο πλήρωνε 95.000 ευρώ τον μήνα σε ένα πιο μαζεμένο και λιτό, με ενοίκιο 9.500, ενώ έκανε λόγο και για αναγκαίες περικοπές σε δαπάνες, προσωπικό και μισθοδοσία. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε ότι το κόμμα θα στηριχτεί στις χορηγίες και στις εισφορές των μελών του και τόνισε ότι από την 31η Μαρτίου θα δημοσιεύεται η διαύγεια της ΝΔ με όλες τις δαπάνες του κόμματος ανά τρίμηνο.