3 Μάρτιος 2016, 16:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Μάρτιος 2016, 15:14

«Τα εγκλήματα κατά των χριστιανών και των Γιαζίντι συνιστούν γενοκτονία»

  • «Τα εγκλήματα κατά των χριστιανών και των Γιαζίντι συνιστούν γενοκτονία»
    Ξεριζωμένοι Γιαζίντι σε προσωρινό καταυλισμό (φωτ.: EPA)

Το αμερικανικό Κογκρέσο εκτιμά ότι «οι αγριότητες που διαπράττονται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατά των χριστιανών, των γιαζίντι και άλλων εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων συνιστούν εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία». Αυτό αναφέρει απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία πέρασε ομόφωνα την Τετάρτη.

Παρουσιάζοντας τη σχετική απόφαση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εντ Ρόις αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε μαζικές δολοφονίες, αποκεφαλισμούς, σταύρωση, βιασμούς, βασανιστήρια και απαγωγές παιδιών που διαπράττει το Ισλαμικό Κράτος.

Η Επιτροπή πέρασε ακόμα μία απόφαση, που ζητεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία. Η σχετική απόφαση «καταδικάζει τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, από την κυβέρνηση της Συρίας, τους συμμάχους της και άλλα εμπλεκόμενα μέρη στη σύρραξη στη Συρία, που συνιστούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».