3 Μάρτιος 2016, 14:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Μάρτιος 2016, 13:39

Τσίπρας: Δεν θα γίνουμε αποθήκη ψυχών

  • Τσίπρας: Δεν θα γίνουμε αποθήκη ψυχών
    Ντόναλντ Τουσκ και Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αλέξανδρος Βλάχος)

Μηνύματα τόσο προς τους εταίρους όσο και προς την Άγκυρα, τους διακινητές αλλά και τους πρόσφυγες έστειλαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρωθυπουργός, τόσο ενόψει της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών όσο και της συνόδου κορυφής της Δευτέρας ξεκαθάρισε το πλαίσιο που θα κινηθεί. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν θα αναλάβει ούτε λιγότερους, ούτε περισσότερους πρόσφυγες από όσους αντιστοιχούν στον πληθυσμό της». Εξάλλου, όπως είπε «η ΕΕ φάνηκε ακόμη πιο αδύναμη να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε όσους με μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οδήγησαν στο δραστικό περιορισμό των ροών από τη βαλκανική οδό, τόσο για τους πρόσφυγες, όσο και για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τουσκ συμφωνήθηκε η ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε επίσης πως προσβλέπει θετικά στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας. Εκεί όπου, όπως είπε, περιμένει μια ρητή δέσμευση των Ευρωπαίων για την αναλογικότητα κατανομής των προσφύγων αλλά και για την τήρηση των όσων συμφωνήθηκαν.

Στη Σμύρνη για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία
Στην επικείμενη σύνοδο κορυφής πρέπει να αναδειχθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Τουρκία για να μειωθούν οι ροές των προσφύγων, κατέληξε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι την προσεχή Τρίτη θα επισκεφθεί ο ίδιος τη Σμύρνη για το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία. Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα από το γραφείο του, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ, που ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό στα ελληνικά και καλημέρισε τους δημοσιογράφους, υποσχέθηκε ότι η Ευρώπη δεν θα αφήσει μόνη της την Ελλάδα.

Έσπευσε, μάλιστα να στείλει μήνυμα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη λέγοντας «μην ρισκάρετε τις ζωές σας, μην σπαταλάτε τα χρήματά σας, η Ελλάδα δεν θα είναι πια χώρα τράνζιτ».

Τους ζήτησε επίσης να μην πιστεύουν τους διακινητές.