3 Μάρτιος 2016, 14:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Απρίλιος 2016, 14:06

«Η Γενοκτονία μετά τη Γενοκτονία» – Έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  • «Η Γενοκτονία μετά τη Γενοκτονία» – Έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τριάντα δύο φωτογραφίες αρμενικών εκκλησιών και άλλων θρησκευτικών αρμενικών μνημείων, που μαρτυρούν τη συστηματική καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς των Αρμενίων στην νυν ανατολική Τουρκία, έχουν τη δυνατότητα να δουν μέχρι την Παρασκευή στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, άνθρωποι όλων των εθνών.

Η έκθεση «Η Γενοκτονία μετά τη Γενοκτονία» παρουσιάζεται για πρώτη φορά εκτός του εδάφους της Δημοκρατίας της Αρμενίας και θα ταξιδέψει σε πολλές πόλεις του κόσμου.

Στόχος της είναι να καταδείξει τι πραγματικά έκαναν οι Τούρκοι, όχι μόνον στους ανθρώπους κατά τη Γενοκτονία του 1915, αλλά και στην κληρονομιά τους. Οικοδεσπότης της έκθεσης ήταν ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, συνδιοργανωτής της με την Έρευνα για την Αρμενική Αρχιτεκτονική και την Ευρωπαϊκή Αρμενική Ομοσπονδία για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία (EAFJD).

Κατά τα επίσημα εγκαίνια, την 1η Μαρτίου, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο έγκλημα της Γενοκτονίας. Η Εγκίν Εβινιάν, υπεύθυνη ευρωπαϊκών υποθέσεων της EAFJD, τόνισε πόσο ζωτικής σημασίας είναι να αναγνωρίσει η τουρκική κοινωνία τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ ο Μοβσές Χρερ Ντερ Κεβορκιάν, εκ των διοργανωτών, «έδειξε» την έκθεση ως απόδειξη ότι η Γενοκτονία των Αρμενίων «δεν τελείωσε όταν σταμάτησαν οι σφαγές».

Η ευρωβουλευτής Κύπρου Ελένη Θεοχάρους αντιπαρέβαλε την καταστροφή των αρμενικών μνημείων με εκείνην της ελληνικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης αφού ανέδειξε την πρόθεση της Γενοκτονίας «για φυσική και πολιτιστική εξόντωση της Αρμενίας», αναφέρθηκε και στους Πόντιους.

«Καθώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία διαλυόταν, και άλλοι χριστιανικοί πληθυσμοί, κυρίως οι Πόντιοι, ακολούθησαν τη μοίρα των Αρμενίων».