3 Μάρτιος 2016, 13:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Μάρτιος 2016, 13:20

Γ. Μουζάλας: Ο σχεδιασμός γίνεται σαν να είναι κλειστά τα σύνορα

  • Γ. Μουζάλας: Ο σχεδιασμός γίνεται σαν να είναι κλειστά τα σύνορα
    Πρόσφυγες έχουν στήσει σκηνές έξω από τον καταυλισμό προσφύγων της Ειδομένης, περιμένοντας να περάσουν τα σύνορα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Συμέλα Παντζαρτζή)

Την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες ψάχνουν να βρουν τρόπο να φύγουν από την Ελλάδα, μια χώρα διέλευσης όπως έλεγε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε ξεκάθαρα ότι η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων θα μείνει όσο χρόνο χρειάζεται στην ελληνική επικράτεια που πλέον μετατρέπεται σε περιοχή μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών μια και τα ελληνοσκοπιανά σύνορα έχουν κλείσει. Ωστόσο, όπως είπε ο Γιάννης Μουζάλας στον ΑΝΤ1, η παρουσία μεταναστών και προσφύγων στην χώρα μας θα βοηθήσει να λυθεί το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας.

«Είναι επιστημονική αλήθεια ότι το μεταναστευτικό ρεύμα σώζει δημογραφικά τις περιοχές που πηγαίνει» είπε χαρακτηριστικά.

Η θέση του αναπληρωτή υπουργού είναι ουσιαστικά η ίδια με εκείνη του συναδέλφου του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη, ο οποίος πριν από δύο μέρες είχε πει κάτι ανάλογο.

Η Ελλάδα δεν είναι πια χώρα διέλευσης
Αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνησης είπε ότι πλέον διαμορφώνονται με βάση ότι τα σύνορα στην Ειδομένη είναι κλειστά.  


Άνδρες των ΜΑΤ περιορίζουν πρόσφυγες στα ελληνοσκοπιανά σύνορα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Συμέλα Παντζαρτζή)

«Αυτό μας βάζει σε μια άλλη φάση. Από εκεί που ήμασταν χώρα διέλευσης, αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Έχουμε καθήκον να τους τακτοποιήσουμε, να πάψουν να γυρίζουν στους δρόμους. Να φτιάξουμε πολύ προσωρινούς χώρους εγκατάστασης» δήλωσε.

Προέβλεψε ότι η ροή προσφύγων με κλειστό το σύνολο θα χρειαστεί κάποιο χρόνο αλλά θα μειωθεί, με βάση και τη διεθνή εμπειρία.

Τόνισε, όμως, ότι δεν γνωρίζει πόσους μετανάστες μπορεί να αντέξει η Ελλάδα, αλλά θεωρεί ότι θα είναι λιγότεροι από 150.000. Ο Γιάννης Μουζάλας διευκρίνισε ότι υπάρχει ένας ακόμα σχεδιασμός για χώρους με πολύ καλύτερες συνθήκες, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να μείνουν όσο χρειάζεται, μέχρι τη στιγμή της μετεγκατάστασης στην Ευρώπη. Ο ίδιος προέβλεψε ότι η ροή προσφύγων θα χρειαστεί κάποιο χρόνο αλλά θα μειωθεί, με βάση και τη διεθνή εμπειρία.

Χάος στην Ειδομένη
Στην «άλλη χώρα» που έχει δημιουργηθεί στα ελληνοσκοπιανά σύνορα η κατάσταση είναι απελπιστική. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν ότι μπορούν αλλά η έλλειψη δυναμικής παρέμβασης από την κυβέρνηση είναι εμφανής. Τις τελευταίες ώρες πρόσφυγες έχουν προχωρήσει σε κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής, διαμαρτυρόμενοι για την πολυήμερη αναμονή τους στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. 

Ο καταυλισμός είναι τις τελευταίες μέρες υπερπλήρης, παρ' όλα αυτά εκατοντάδες πρόσφυγες από όλη την Ελλάδα συνεχίζουν να προσέρχονται στο σημείο, απλώς για να βρίσκονται δίπλα στην ουδέτερη ζώνη και κάποια στιγμή να καταφέρουν να περάσουν στην πΓΔΜ ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους.